Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Torsåkersborna malt ner sina bensinkort

/
  • UPPBÅD. Flera kameror dokumenterade hur byborna malde sönder sina bensinkort utanför macken i Torsåker. Här är det delägaren Sompa Björtoft som släpper sitt kort i kvarnen.
  • ÖVER. Nu är det över och skylten plockas ner, efter att OKQ8 funnits  i Torsåker knappt fem år.

Nu har OKQ8 lämnat Torsåker. Bensinpumparna har monterats ner och rivits bort och bolaget har lämnat orten. Som protest lät Torsåkersborna mala ner sina bensinkort i en kvarn utanför macken.
– Jag kan inte förstå varför de plockar bort macken, säger Jan Hagberg.

Annons

Samtidigt som bensinpumparna rivs och skylten plockas ner från macken i Torsåker, visar byborna sitt missnöje med beslutet. Utanför macken står en kvarn där man maler sönder sina bensinkort. En efter en släpper folk ner sina kort i kvarnen.

– Pojkarna har verkligen jobbat hårt och byggt upp den här macken, det är så stort och fint här. Och det har gått bra för dem. Jag kan inte förstå varför de plockar bort den, säger bybon Jan Hagberg, en av de första som kastade sitt kort i kvarnen.

Hustrun Margareta har inte sitt kort med sig men tänker däremot klippa sönder det och posta det till företaget. Både hon och maken är besvikna på OKQ8.

– Det är ute på landsbygden mackarna hör hemma, hur ska vi annars kunna ta oss någonstans? Och här är macken en träffpunkt, det är alltid ungdomar som samlas här utanför, säger hon.

Mediaintresset för händelsen är stort och flera tv-kameror riktas mot kvarnen som maler sönder bybornas bensinkort.

I högtalarna spelas en nyskriven sång på hög volym. Upphovsmannen är Johan Wallner, musikproducent och bybo. ”Därför vill vi spotta – på OK och Q8”, lyder refrängen.

– Det är starka ord men jag tycker man kan uttrycka sig så en sådan här dag, säger Wallner.

Men snart ska det ändå gå att tanka i Torsåker igen. För två veckor sedan stod det klart att Dalaföretaget Dalvik Oil tar över i Torsåker. De kommer, om allt går planenligt, att montera upp sina bensinpumpar redan den här veckan. Butiken blir också kvar – macken blir därmed den första av Dalviks bensinstationer som har en egen kassa.

Sompa Björtoft, delägare i macken, får uppmuntrande ryggdunkningar av många av byborna. Det är med blandade känslor han ser pumparna försvinna.

– Det var en smäll på käften när vi fick beskedet. Men jag har aldrig varit orolig, jag har trott på oss hela tiden. Nu blir det en utmaning att börja om igen och kämpa på.

Mer läsning

Annons