Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ser det ljust ut på läkarfronten i Hofors

/
  • NYREKRYTERAD BLIVANDE PENSIONÄR. Jens-Erik Nielsen är Susanne Cliffoord Karlssons senaste rekrytering. Efter att ha stängt sin privata klinik kommer han jobba deltid åt landstinget som nedtrappning inför sin pension. Som chef för Hofors hälsocentral ser Susanne en ljusning på läkarfronten. Flera av de fast anställda har gått upp i tjänstgöring och de hyrläkare som är här kommer  att stanna i över ett år.

Det ser bättre ut på läkarfronten i Hofors. Det är fler fasta läkare i tjänst än för ett år sedan och de hyrläkare som rekryterats är här för en längre period.

– Jag har jobbat mycket för att få kontinuitet, säger Susanne Cliffoord Karlsson, som varit ansvarig chef i Hofors i ett års tid nu.

Annons

För ett år sedan berättade Arbetarbladet att situationen på Hofors hälsocentral var allt annat än bra. Endast en fast läkare jobbade heltid, resten av den fasta styrkan jobbade deltid. Sedan dess har mycket hänt.

Hela nästa år

En läkare har kommit tillbaka från långtidssjukskrivning och fler av de fasta läkarna jobbar mer.

Dessutom är de hyrläkare som finns, här för en längre tid. Två av hälsocentralens tre inhyrda läkare har varit här hela hösten och kommer att stanna under hela 2010.

– Det optimala skulle vara att ha en fast bemanning på fem eller sex läkare, men att ha kontinuitet med hyrläkare är det näst bästa. Min uppgift blir därför att se till att de trivs och vill stanna på orten, säger Susanne Cliffoord Karlsson.

Under hösten har ytterligare en läkare varit utlånad från Björksätra hälsocentral i Sandviken.

– Min förhoppning är att hon kommer att stanna här, säger Cliffoord Karlsson.

Läkarna räcker till

Hennes bedömning är att tillgången till läkare är så god att det inte ens blir några problem när den sista privata läkarmottagningen på orten snart stänger.

– Vi vet inte hur många som väljer oss, men vi ser inga problem med att ta hand om de av hans patienter som bor i Hofors.

Av privatläkare Jens-Erik Nielsens 1 800 patienter har 800 visat intresse av att bli överförda till Hofors hälsocentral.

Jens-Erik Nielsen som börjar trappa ner inför sin pension kommer fortsätta att jobba på 25 procent åt landstingets hälsocentral och blir därmed ytterligare en fast resurs.

Men även om det nu ser ljusare ut kan det bli ännu bättre i framtiden.

– Min målsättning är att få fler fasta doktorer så att vi enklare kan ta emot de som ska göra sin specialist- eller allmäntjänstgöring, säger Susanne Cliffoord Karlsson.

Därför fortsätter hon att jaga läkare som kan vara intresserade att flytta till orten.

Bjuda in familjer

– I början på nästa år planerar primärvården, kommunen och Ovako en gemensam satsning för att locka hit folk. Vi bjuder hit familjer under en rekryteringshelg. Jag ser det som mycket positivt att vi kan samarbeta om en sådan sak.

Mer läsning

Annons