Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska ingen pensionär glömmas bort av hemtjänsten

En pensionär blev helt bortglömd och en annan blev utan hjälp för att hemtjänstpersonalen körde fast i snön.
Nu har hemtjänsten i Hofors ändrat sina rutiner för att pensionärerna hädanefter inte ska glömmas bort.

Annons

Under december månad snöade det rejält i Hofors, och på många vägar var det riktigt halt. Då körde personalen från hemtjänsten fast i snöovädret och tog sig inte loss. Det fick till följd att en pensionär som hade larmat personalen blev utan hjälp.

Fyra månader innan, i september, hade en annan pensionär blivit helt bortglömd av personalen och fick inte den medicin som personen behövde.

14 fall

I inget av fallen har någon pensionär skadats på grund av att personalen glömt bort dem. Men från juni till december inträffade totalt 14 avvikelser inom hemtjänsten i Hofors. Två av dem handlar om pensionärer som inte fått den hjälp de har behövt, nio om att personalen glömt att ge eller påminna pensionärer om deras mediciner och tre fall där det på något sätt blivit fel med att ge insulin till pensionärer.

– Personalen som glömde att besöka en pensionär hade läst fel på serviceplanen. Inget hann hända och berörd personal är väl medveten om vad som skulle ha gjorts, säger Heidi Bolstad, enhetschef för hemtjänsten.

Rutiner har ändrats

Hon menar att inga avvikelser ska behöva inträffa och att personalen ständigt arbetar mot det, personalmöten anordnas liksom utbildningar. Men efter de senaste incidenterna har vissa arbetsrutiner ändå ändrats.

– Nio medicinavvikelser är nio för många. Det är tydligt att det behövs göras mer. Nu har vi ändrat vissa rutiner för kvällar och helger. Till exempel ska man signera direkt när man varit hos en pensionär, säger Heidi Bolstad.

Mer läsning

Annons