Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny företagshälsa på Ovako

/
  • FRISKVÅRD. ”Vi ska försöka ägna oss mer åt att förebygga än att bota, säger Charlotta Backman, ansvarig för miljö- och hälsofrågor vid Ovako i Hofors, om den ”nya” företagshälsovården som företaget nu driver i egen regi igen.

Ovako i Hofors tar tillbaka företagshälsovården i egen regi.

– Vi ska försöka ägna oss mer åt att förebygga än att bota, säger Charlotta Backman, teknik- och kvalitetschef men även ansvarig för miljö- och hälsofrågor vid Ovako i Hofors.

Annons

Under de senaste åren har bemanningsföretaget Manpower skött företagshälsovården.

– Vi hoppas att vi kan styra resurserna mer till vad vi vill jobba med, säger Charlotta Backman om varför Ovako tar tillbaka verksamheten.

Ovako har anställt Carina Eriksson som företagssköterska och fortsätter anlita Jens-Erik Nielsen som fristående företagsläkare. Företagshälsovården flyttar åter in i lokaler på fabriksområdet.

– Men vi klarar inte alla specialiteter, som till exempel ergonom, sjukgymnast och psykolog. Därför har vi tecknat samarbetsavtal med BRC, Bästa Resurscenter, som i dag samarbetar med Ovako i Smedjebacken, berättar Charlotta Backman.

Farlig övervikt

För att tidigt förebygga längre sjukskrivningar så ska de anställda erbjudas samtal med företagssköterskan efter tre korta sjukskrivningar på ett halvår. Det är mer än vad lagen kräver.

Enligt lagen är arbetsgivaren skyldig att göra rehabiliteringsutredning om en medarbetare haft sex korta sjukskrivningar eller varit sjuk mer än fyra veckor i sträck.

Charlotta Backman berättar att företagshälsan kommer att fortsätta med det så kallade skiftarbetarkörkortet som syftar till att förebygga ohälsa bland skiftarbetarna. På försök kommer man att starta en viktminskningsgrupp.

– Ett av våra största problem är övervikt som i sin tur kan ge hjärt- och kärlproblem, säger hon.

Ett mål är att minska sjukskrivningarna på kort och lång sikt. Under det här året är målet att sjuktalet bland de anställda i Hofors ska minska till högst 4 procent.

– Om tre år ska vi vara nere i 3 procent, säger Charlotta Backman som vill sprida goda exempel.

På torsdag invigs företagshälsans nya lokaler med öppet hus.

Mer läsning

Annons