Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya försämringar för äldre och sjuka

Hofors höjer måltidspriset på äldreboenden och andra vårdhem. Personalen får mindre pengar till utbildning och 1 miljon kronor ska sparas in på verksamheten för ensamkommande flyktingbarn. Det är alla nya besparingar som socialtjänsten gör för att skrapa ihop till sitt underskott.

Annons

På torsdagen beslutade socialnämndens politiker om flera nya besparingar. Det är det tuffa ekonomiska läget med en budget som inte är i balans som tvingar fram ytterligare åtgärder.

De äldre och funktionshindrade som bor i särskilt boende får en höjning av avgiften för mat. Måltidspriset var tidigare 95 kronor om dagen, men blir nu 100 kronor. Det ger sammanlagt 200 000 kronor mer i kommunkassan.

Socialtjänsten tar också över hyreskontrakten från Hoforshus på samtliga lägenheter och rum i särskilt boende. På så vis kan kommunen dra av den moms som utgör en del av hyran. Besparingen är 500 000 kronor om året.

Samtidigt beslutade politikerna även att minska medlen för utbildning av personal med 300 000 kronor. Verksamheten för ensamkommande flyktingbarn fick också i uppgift att minska sina utgifter med en miljon kronor om året. Det görs trots att pengarna till den verksameheten egentligen inte alls är kommunala, utan öronmärkta statliga medel.

– Om det är möjligt kan vi tvingas använda de här pengarna till det totala underskottet. Vi kanske måste göra så under en tid eftersom det ser ut som det gör, säger nämndordföranden, Kenneth Axling (S).

Arbetarbladet kunde i våras berätta att en stor del av det underskott på 17 miljoner som socialnämnden beräknar i år beror på att verksamheten för ensamkommande flyktingbarn inte går med miljonvinst, vilket kommunen tidigare räknat med.

Mer läsning

Annons