Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya vägen underlättar för pendlare

/
  • EFTERLÄNGTAD INVIGNING. Nu är den första sträckan av nya väg 68 klar. Den har ortsborna kämpat hårt för i många decennier. Trots att ombyggnationen har hela tiden sagts ha hög prioritet har det om och om igen skyllts på pengabrist.
  • ARBETSLEDARE. Gunnar Holmström är projektledare på NCC och har styrt arbetet med den nya vägen som hittills tagit ungefär två år att färsigställa. Det kommer vara jobb ytterligare en säsong med sträckan söder om Bodås.
  • GRANNE MED NYA 68:AN. Inga Björn bor i en av hyresradhusen och har nästan utsikt ut över nya vägen.

Nu är första delen av den efterlängtade vägen förbi Hästbo invigd. Biten Arbetet på sträckan Bodås och söderut mot Horndal kommer att pågå ytterligare en tid. Men bara det att arbete är påbörjat gör att Bodåsborna drar en lättnadens suck.

– Det här har vi väntat på sedan 1934, säger ortsbon Inga Björn.

Annons

Ja, så länge har byborna i Dalgränsen, Bagghyttan, Bodås och Hästbio väntat på den nya vägen. Redan på 1930-talet lovade myndigheter pengar till en ny väg mellan Dalgränsen och Torsåker, men först 80 år senare har arbetet påbörjats.

Det framgår av en Artikel som Arbetarbladet publicerade i början på 2000-talet. Då bildade ortsborna, framför allt i Hästbo, "Väggrupp 68" och bjöd in både länsstyrelsen och riksdagsmän för att de skulle förstå behovet av en ny väg.

Fler protester har det varit och många olyckor har det också blivit genom åren. Den gamla vägen var i eländigt skick och dessutom både smal och kurvig.

Nu har den rätats ut och breddats till nio meter. En ny cykelväg har också byggts.

– Det blir väldigt bra åt Dalhållet och lätt att ta sig till Horndal, säger Inga Björn.

För någon vecka sedan invigdes den första delen, en helt ny sträckning som går en bit utanför Hästbo samhälle. Till våren beräknas södra delen ner mot Horndal vara färdig.

– Den nya vägen blir mer trafiksäker och det blir betydligt lugnare för de som bor här, speciellt för de som bor i Hästbo, säger Gunnar Holmström jobbar åt NCC och är projektledare för nya väg 68.

Totalt har mellan 25 och 40 personer arbetat med vägen inklusive underleverantörer. Det har tillfälligt skapat jobb åt många entreprenörer på orten.

Annars intygar de boende om att det är svårt att hitta en sysselsättning här och de flesta pendlar till arbete på närliggande orter. Något som nu blir lättare.

Trots att vägen som är hårt trafikerad och hörs inga negativa tongångar från byborna. Anette Eriksson som bor i ett av hyreshusen alldeles intill vägen tycker inte att det stör att ha trafiken så nära inpå.

– Vallen som de har lagt dämpar jättebra. Jag hoppas att den får vara kvar. Sedan är det bra med cykelvägen som de håller på att göra i ordning, den använder jag redan, säger hon.

Det finns istället en en uttalad ambition att dra nytta av trafiktätheten och fånga upp de som passerar. Kanske i form av ett korvstånd eller thaikiosk längs med vägen, spekulerar några av radhusgrannarna.

Mer läsning

Annons