Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nysvenskar delar med sig av sin kultur i ny bok

”Sagor från hela världen” är en bok skriven av nysvenskar i Hofors. Inte mindre än tolv nationaliteter finns representerade.

Annons

– Det har blivit ett sätt att jobba med integrationen oss och länderna emellan, det har verkligen varit ett positivt samarbete, säger Karin Bergkvist på ABF som varit med som samordnare.

Boken är ett resultat av ett samarbete mellan IVIK, individuellt val introduktionskurs, SFI, Svenska för invandrare, och svenska som andraspråk. Tillsammans med studieförbund och en rad andra föreningar har inte mindre än ett 30-tal sagor från olika delar av världen producerats.

– Vi som har varit med i det här projektet har fått lära oss jättemycket om de andra länderna och ökat förståelsen för de olika ländernas kulturer. Det har också varit mycket utvecklande för svenskan, både i tal och skrift, säger Karin Bergkvist.

Berättelserna presenteras på både hemspråket och svenska i ett häfte med illustrationer av invandrarbarn. På så vis har alla åldersgrupper varit med i arbetet, de yngsta åtta år.

I dag är det stor releasefest på Folkets Hus, med mångkulturellt tema förstås. Det kommer även att finnas en liten konstutställning som senare flyttar vidare till biblioteket.

Mer läsning

Annons