Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vargrevir norr om Hofors bekräftat

/
  • Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det är konstaterat att ett nytt vargrevir börjat tränga undan vargarna från Korsåreviret från området kring Hofors. Minst en av vargarna härstammar från vargar i Prästgårdsreviret i Ljusdal.

Annons

Länsstyrelsen har spårat varg i Korsåreviret i närheten av Hofors. Där fann man spillning och löpblod som skickades till viltskadecenter för DNA-analys. Svaren kom i fredags. Det visade sig att blodet inte kom från tiken i Korsåreviret, utan från en okänd tik, en avkomma från vargar i Prästskogsreviret i Ljusdal.

– Gränserna för reviren är flytande och kan röra sig fram och tillbaka från olika år. Vargarna från det nya reviret har trängt undan de från Korsåreviret, som fått dra sig allt längre in i Dalarna, säger Göran Vesslén, naturbevakare på länsstyrelsen Gävleborg.

Det finns också en hane i det nya reviret, men man vet inte varifrån han kommer. Provsvaren från den vargen ska komma inom någon vecka. Dessa två vargar verkar röra sig norr och nordost om Hofors. Det finns ännu inget namn på det nya reviret.

Inventeringssäsongen av varg kommer fortsätta mars månad ut.

Mer läsning

Annons