Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...och i Hofors vill de följa efter

/
  • TAJTA. Elevhälsan och ungdomsmottagningen i Hofors har fått ett bra samarbete, nu vill de även komma närmare både polis och socialtjänst. ”Vi jobbar med samma människor, men eftersom vi inte vet om det leder det till att vi drar åt olika håll”, säger Annika Borgström, kurator.

Elevhälsan och ungdomsmottagningen i Hofors vill få ett bättre samarbete med polisen och socialen.


– Vi jobbar med samma människor, men eftersom vi inte vet om det leder det till att vi drar åt olika håll, säger Annika Borgström, kurator.

Annons

Sedan snart ett år tillbaka finns den kommunala elevhälsan och landstingets ungdomsmottagning på samma adress. Önskemålet om ett bättre samarbete har på så vis blivit verklighet.

– Vi märker tydlig skillnad i vårt arbete sedan vi flyttade ihop, säger Ingmarie Rönn, enhetschef på elevhälsan.

Nu vill de sprida samverkan vidare, bland annat vill de skapa ett tydligare samarbete med polisen och kommunens individ- och familjeomsorg.

– Vi är duktiga var och en, men vi behöver något som länkar oss samman. Våra gemensamma lokaler är en sådan faktor, men det blir svårt med de andra eftersom vi är så uppdelade, därför behöver vi en gemensam funktion, säger Annika Borgström.

Tidigare hade kommunen en fältarbetare som fungerade som spindel i nätet och nu kräver ungdomsmottagningen och elevhälsan att barn- och utbildningsnämnden återinför tjänsten.

– Det är en person som finns ute i verkligheten och som både vi, socialen och polisen kan ha mycket nytta av. Han eller hon kan förmedla kontakten till oss och på så vis plocka upp de som annars riskerar att falla mellan stolarna, säger skolpsykolog Börje Bertilsson.

Det finns också ett pågående projekt med en kvällsöppen dag i månaden där ungdomar på kvällstid bjuds in till möte med en speciell gäst.

Det kan till exempel vara en polis som informerar om ett visst ämne.

Syftet är att polisen ska träffa ungdomarna annat än vid ingripanden.

– De behöver få träffa polisen vid tillfällen där mötet inte är laddat. De har massor med frågor och funderingar kring lagar och regler som de behöver ställa under mer avslappnade former, säger Börje Bertilsson.

Mer läsning

Annons