Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öga mot öga med Torsåkersrånarna i rätten

/
 • DRABBADE. Personalen som utsattes för det väpnade rånet på Ica i Torsåker väljer nu att träda fram med namn och bild. De tycker det är viktigt att händelsen inte glöms bort. Att möta                     rånarna igen, under gårdagens rättegång, var dock en mycket smärtsam historia. ”Det är mentalt otroligt jobbigt. Jag har fruktansvärd huvudvärk”, säger Siv Jansson Hellberg, här i pausen tillsammans med kollegorna Åsa Hedlund, Johanna Berglund och             Lars Bertil Helmersson.

I går mötte personalen på Ica i Torsåker rånarna i rätten. Det blev känsloladdade berättelser om hur själva rånet gick.

– Det här är så nära döden jag har varit. Jag upplevde rånarna som instabila. De var uppskärrade, stressade och aggressiva. Jag tänkte att nu blir det blodbad, sade Siv Jansson Hellberg i sitt vittnesmål.

Alla misstänkta erkänner brott.

Annons

Sedan åtalet mot de fyra ungdomar som misstänks för det väpnade rånet mot Ica Tor-center i Torsåker kom i förra veckan har personalen som var med försökt förbereda sig inför rättegången. Men när de väl fick återse rånarna i rättsalen i går kunde ingen av de fyra drabbade som fanns på plats hålla borta tårarna.

– Jag trodde inte att jag skulle må så här dåligt, men efter min svärfars förhör per telefon började det komma över mig. Jag fick svettningar, säger Lars Bertil Helmersson efteråt och så kryper tårarna åter fram i ögonvrån.

Han var en av de två män som rånarna band fast. I händer, fötter och runt midjan.

Under rättegången framkommer även att Siv Jansson Hellberg – som är en av Icas två delägare – under pistolhot och knivhot tvingades springa runt i butiken och hjälpa rånarna med en rad sysslor. Bland annat öppna flera olika kassaskåp och packa cigaretter och snus i påsar och säckar.

– Det här är ett av de största helveten jag har varit med om, säger hon på målsägarbiträdets fråga om hur hon upplevde rånet.

Att det är mentalt påfrestande att möta rånarna igen, nu utan rånarluvor, hymlar inte heller hon med.

– Det är otroligt jobbigt. Jag har fruktansvärd huvudvärk, säger hon efter andra cigaretten under samma paus.

Senare söker pappan till den rånare som höll i revolvern (som senare har visat sig vara av typen soft air gun) kontakt med de drabbade.

Han ber om ursäkt för sin sons beteende och ger Lars Bertil Helmersson ett omfamnande.

– Det är smärtsamt att höra er berätta, säger pappan.

Ytterligare en närstående kommer senare fram för att be om ursäkt å sin sons vägnar.

– De har det inte lätt, jag tycker synd om dem och ville nästan ge dem en klapp tillbaka. Jag hoppas de får ordning på sina söner. Sen förmildrar det ju inte på något vis det som hände, säger Lars Bertil Helmersson.

De flesta i personalen som var med vid rånet fruktade för sina liv. En upplevelse som inte suddas ut i första taget. De vittnar om både sömnproblem och behov av ändrade rutiner på jobbet.

När det blir dags för den 20-åring som åtminstone delvis var den som höll i revolvern att tala i rätten börjar även han med att be personalen om ursäkt.

– Jag var påverkad av narkotika, annars skulle jag aldrig göra något sådant här, säger han.

Han återkommer också flera gånger till att det inte gick som planerat – i alla fall inte som han tänkt sig. Han är ångerfull, erkänner mycket, men skyller i övrigt på stora minnesluckor.

– Jag hade tagit både benso (reds. anm: ett medicinskt preparat), alkohol och amfetamin, berättar han.

Alla fyra rånare har erkänt brott. Samtliga advokater ser dock inte rånet som grovt, utan ett rån av normalgraden.

Mer läsning

Annons