Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionspartierna kräver svar om omstridd bioutrustning

Flera oppositionspartier kräver svar på hur köpet av den omstridda bioutrustningen gått till. Utrustningen köptes av kommunen utan politiskt beslut och hyrs nu ut för 1000 konor om året till Folkets hus.

Annons

Det var när verksamhetsberättelsen presenterades på förra kommunstyrelsemötet som oppositionen fick veta att kommunchefen och kommunalrådet hade köpt Palladiums biografutrustning för 230 000 kronor. De fick också veta att Folkets hus hyr utrustningen för 1 000 kronor om året.

Nu vill folkpartisten Hans Backman, moderaternas Ziita Eriksson och Folkhemmets Pär Åslund att kommunalråd, Marie-Louise Dangardt, svarar på hur köpet gick till.

Hans Backman (FP) menar att Hofors måste värna om företagsklimatet, men att det försämras när kommunen köper biografutrustning och sedan hyr ut den till Folkets hus förening till en extremt låg hyra.

"Varför har inte en entreprenör fått chansen att köpa in biografutrustningen och sedan om denne så önskat fått möjlighet att driva biograf i Folkets Hus?", undrar han.

Backman vill också veta varför kommunen tecknade ett så för Hofors kommun ogynnsamt hyresavtal med Folkets hus föreningen?

Ziita Eriksson (M) poängterar att det inte tagits något formellt beslut om att köpa in utrustningen. Nu vill hon ha svar på varför frågan inte har tagits upp i kommunstyrelsen.

Hon undrar också om köpet bryter detta mot kommunallagens regler om god ekonomisk hushållning och om beslutet kommer att anmälas till kommunens revisorer för granskning.

Pär Åslund som sedan tidigare även har överklagat köpet till länsrätten ställer samstämmiga frågor.

Interpellationerna har ställts till kommunalråd, Marie-Louise Dangardt (S), inför kommande möte i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons