Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för lärarflykt i Hofors när gymnasiet läggs ner

/
  • Börje Andersson är lokal ordförande för teknikcollege i Hofors och vd på Bäckströms mekaniska.

När gymnasiet läggs ner finns en risk att lärarna söker nya jobb innan eleverna gått ut sina utbildningar.
– Hur kommer man då i mål med de elever som är kvar? Det är min största oro, säger Börje Andersson, lokal ordförande för teknikcollege i Hofors och vd på Bäckströms mekaniska.

Annons

Läs mer: Gymnasieskolan läggs ner i Hofors

Intaget till teknikcollege stoppades i år på grund av för få sökande. Även tidigare år har söktrycket varit lågt, men under sommaren har det föregående år tillkommit elever och programmen har kunnat starta.

– Vi har från företaget känt oron en längre tid. Skillnaden i år var att elprogrammet bara hade en sökande, de brukar ha fullt, säger Börje Andersson, vd för Bäckströms mekaniska och lokal ordförande för teknikcollege i Hofors.

Inför höstterminen uttryckte han oro inför för att möjligheten att rekrytera kompetent personal.

Läs mer: Antagningsstopp upprör företagare

– Får man inte ungdomar som är utbildande har man en längre startsträcka. Men har de vilja och engagemang så lär vi dem resten är vår grundinställning, säger Börje Andersson.

Att intresset för industriutbildningar minskar i hela landet oroar honom.

– Utbildningarna måste finnas, annars blir det otroligt svårt för svensk industri med den internationella konkurrens som finns i dag, säger han.

Han hoppas att det går att få till ett samarbete med kommunerna runt omkring, exempelvis med Bessemerskolan som hade många sökande till sina utbildningar.

– Det jag är mest orolig för just nu är de jättebra lärare vi har på teknikcollege. Nu slår man undan benen för dem. Oron nu är att de ska säga upp sig och börja jobba på annan ort, för det är ju brist på lärare. Och hur kommer man då i mål med de elever som är kvar? Det är min största oro, säger Börje Andersson.

Oron delas av rektorn Stefan Andersson.

– Jag är orolig för att det kommer att saknas folk. Vi har ingen strategi för hur vi ska hantera det än, säger han, och tillägger att det är svårt att rekrytera behöriga lärare.

Information om nedläggningen har gått ut via skolans intranät till lärare och elever direkt efter beslutet på tisdag eftermiddag. Dessutom har lärarna pratat med de elever som inte är på praktik. På onsdag kommer Stefan Andersson, skolchefen Katarina Ivarsson och Linda-Marie Anttila, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att träffa lärarna och diskutera situationen.

Mer läsning

Annons