Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om Folkets hus går att rädda

/
  • OVISSHET OCH ORO. Framtiden för Folkets hus i Hofors är i högsta grad oviss. Sedan en tid tillbaka är alla tolv i personalen varslade om uppsägning. Anledningen är att kommunen inte kan ge beksed om fortsatt bidrag på 1,5 miljon - pengar som hela verksamheten beror av.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt har ännu inget svar på om det går att rädda Folkets hus.

– Jag kan inte säga hur det blir än, det är något som höstens budgetarbete som ska vara klart i november får utvisa, säger hon.

Annons

Ziita Eriksson är dock tydlig med att man från moderaternas sida prioriterar kärnverksamhet framför bidrag till Folkets hus.

Arbetarbladet berättade i går att alla tolv anställda på Folkets hus har varslats om uppsägning. Därmed är hela verksamheten nedläggningshotad.

Anledningen är att kommunen kan tvingas dra in bidraget helt alternativt sänka det.

Samtidigt är Folkets husföreningens ekonomi redan ansträngd och det är det kommunala bidraget som håller verksamheten över vattenytan.

Men trots att Marie-Louise Dangardt (S) tycker att det är viktigt att behålla Folkets hus kan hon inte garantera att kommunen kan bidra till verksamheten på samma sätt som tidigare.

– Själv tycker jag vi blir oerhört fattiga utan ett Folkets hus, men samtidigt är det många verksamheter som vi måste gå igenom och besluta om vi ska behålla eller ej. Ska vi ha en ishall? Ska vi ha en simhall? Ska vi behålla Folkets hus? Det blir en diskussion vi får ha under budgetarbetet som ska vara klart i november. Mer kan jag tyvärr inte säga just nu.

Moderaterna vill också gärna se att Folkets hus överlever, men de anser samtidigt att prioriteringen måste vara en annan just nu.

– Vi måste ställa det här bidraget mot allt annat. Alternativet är att till exempel helt lägga ner biblioteket, ännu längre köer till barnomsorgen eller lägre lärartäthet. Ingenting av det här är roliga saker, men vi anser att man måste prioritera kärnverksamheterna, säger moderatledaren Ziita Eriksson.

Mer läsning

Annons