Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako på väg att säljas igen

/

Ovako Steel är på väg att säljas igen. Enligt tidningen Dagens Industri håller ägaren, riskkapitalbolaget Triton, på att handla upp rådgivare inför en försäljning.

Annons

Det var bara ett år sedan riskkapitalbolaget Triton köpte Ovako Steel med bruk i Hofors och fem andra orter i Sverige och samtidigt gick in med välbehövligt kapital i specialstålkoncernen.

Då var Ovako i kris. Förra ägaren, tyska familjeföretaget Pampus, hade slut på pengar och koncernen var nära konkurs.

Köpesumman var 1,2 miljarder kronor.

Som Arbetarbladet tidigare berättat fick Tom Erixon, som tillträdde som vd i april, i uppdrag av ägarna att förbereda Ovako för en framtida introduktion på börsen.

På jakt efter ny ägare

Nu skriver Dagens Industri (DI) att Triton är på jakt efter nya ägare till Ovako.

Återhämtningen har gått oväntat fort, vilket har fått Triton att planera för en försäljning – även om tidpunkten inte är optimal på grund av den ekonomiska oron.

Enligt uppgifter till DI har närmare 15 banker erbjudits att komma med förslag på hur en process ska utföras.

Kan börsnoteras

Triton överväger såväl en försäljning till en industriell aktör, som en börsnotering. Men för det sistnämnda krävs att börsen stabiliseras.

Ytterligare en möjlighet kan vara en omfinansiering med företagsobligationer, men även den marknaden är tuff för närvarnade.

Enligt bedömare på marknaden som DI talat med är det troligt att Triton vill dra igång processen för att vara redo om läget förändras.

Ovako tillverkar specialstål och har en kapacitet på 1,3 miljoner ton stål per år.

Utöver verksamheterna i Hofors har Ovako produktion i Smedjebacken, Mora, Hällefors, Boxholm och Hallstahammar. Med Imatra i Finland har Ovakogruppen 3 000 anställda.

Omsättningen ligger omkring 10 miljarder kronor om året.

Mer läsning

Annons