Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako står i centrum

/
  • Pilotstudie. På tisdagen inleddes en pilotstudie av den samtida stålindustrin i Hofors. På bilden ses Anders Tenebäck, projektkoordinator på Ovako, Gunnar Astner, Ovako, Anna Lindgren, 1: antikvarie vid Länsmuseet i Gävleborg och Magdalena Tavfelin Heldner och Helene Sjunnesson vid Tekniska museet.
  • Tekniska museet deltar. Helene Sjunnesson, avdelningschef för kunskapsuppbyggnad på Tekniska museet och Magdalena Tavfelin Heldner, intendent för industrifrågor, deltar i dokumentationen av ståltillverkningen på Ovako i Hofors. På bilden ses även Ovakos representant Gunnar Astner.

Ovako i Hofors blir nu föremål för en pilotstudie av den samtida ståltillverkningen i Sverige. Syftet är att visa eftervärlden hur ståltillverkningen i Hofors såg ut år 2008.
Förhoppningen är att pilotstudien ska bana väg för ytterligare studier av stålverksindustrin i Sverige.

Annons

Forskningen om äldre tiders ståltillverkning i Sverige är omfattande. Men nu vänder en rad museer, myndigheter och andra organisationer blickarna mot den samtida ståltillverkningen. I går inledde Tekniska museet, Länsmuseet i Gävleborg, Riksantikvarieämbetet, Ovako Steel i Hofors och Bergshistoriska utskottet vid Jernkontoret en pilotstudie av dagens ståltillverkning i Hofors.

Dokumentation saknas

 – Det finns ingen dokumentation kring moderna produktionsprocesser, säger Anna Lindgren, 1:e antikvarie vid Länsmuseet i Gävleborg.

– Vi tycker att det så roligt att valet föll på Ovako. Här har vi ett modernt stålverk med en omfattande produktion och samtidigt har vi en 2 000 år gammal tradition av järnhantering i Hofors genom Kråknäsjärnet, säger hon.

På tisdagen påbörjades informationsinsamlingen. Primärkällan är maskinritningar och andra dokument. Den information som finns knuten till dokumenten ska kompletteras med intervjuer och fotografier.

Grävt i arkiven

 Ovako har grävt djupt i sina arkiv för att hitta de dokument som länsmuseet och de andra samarbetsparterna har efterfrågat.

– När vi fick veta vad vi behövde leta fram trodde vi att det var omöjligt, säger Anders Tenebäck, som är projektkoordinator på Ovako.

Efter idogt arbete lyckades man dock hitta de uppgifter som museerna behöver för att kunna genomföra studien.

Och pilotstudien sker alldeles innan Ovako ska bygga ett nytt ringverk.

– Förändringarna inom industrin sker väldigt fort och ny teknik utvecklas ständigt, säger Helen Sjunnesson, avdelningschef för kunskapsuppbyggnad på Tekniska museet.

I arbetet ska man inte enbart titta på teknologi, utan även på frågor som tyst kunskap, det vill säga sådan kunskap som är svår att sätta ord på. Men även områden som organisation, ledarskap och beslutsfattande ska undersökas.

Mer läsning

Annons