Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter lospår i tassemarkerna

/
  • BAKSPÅRNING. Länsstyrelsens personal fastställer att de spår som Jägarförbundets medlemmar har hittat verkligen är lodjur. Här följer naturvårdsvakten Bertil Eriksson spåren i motsatt riktning mot vad lodjuren har sprungit för att se varifrån djuren har kommit.
  • SPÅRARE. Jägarna Hans Erik Larsson och Rune Andersson hjälpte till vid rovdjursinventeringen som koncentrerade sig på att beräkna storleken på lodjursstammen. De hittade tydliga spår av en hona och hennes två ungar vid sjön Hyn som länsstyrelsens Bert Eriksson kunde säkra.Foto: Lynda Lundin
  • LODJURSTASS. Så här tydliga var spåren efter en familjegrupp med en lodjurshona och två ungar som vandrat längs med vägen.Foto: Lynda Lundin

För första gången på fem år har det skett en inventering av lodjursstammen i Gävleborg. Vid sjön Hyn nordväst om Robertsholm kunde en familjegrupp med en mamma och två ungar samt en ensam individ spåras upp.

Annons

På tisdagen var personal från både Jägarförbundet och länsstyrelsen ute i markerna i Gästrikland, kustremsan i Hälsingland och delar av Dalarna. Det är den nysnön som har fallit som möjliggör en rovdjursinventering - den första på fem år.

– Den här inventeringen är efterlängtad. Vi hade planerat för att genomföra den förra året, men då kom det inte tillräckligt med snö. Därför är det bra att vi kan göra den nu när det finns både snö och pengar, säger rovdjurshandläggare Annica Forsberg på länsstyrelsen i Gävleborg.

Inventeringen som koncentrerar sig på att särskilja olika familjegrupper av lodjur, men även innefattar varg och järv i den mån som de hinns med kostar sammanlagt ungefär 150 000 kronor att genomföra, pengar som länsstyrelsen har haft avsatta för det här ändamålet.

Deltar gör inte bara länsstyrelsen, en stor del av den personal som arbetar ute på fältet är medlemmar i Jägarförbundet.

I Hofors gav sig fyra grupper med jägare ut redan vid gryningen. Hans Erik Larsson och Rune Andersson hittade ganska snart på spår från lodjur vid sjön Hyn, nordväst om Robertsholm.

Vid lunchtid möter de upp naturvårdsvakten Bert Eriksson från länsstyrelsen i Dalarna som säkerställer att det är lodjursspår. Arbetarbladet följer med honom med skoter ut på sjön där han kontrollerar varifrån djuren har kommit.

Till att börja med ser det bara ut att vara spår från ett djur, men det beror på att de springer efter varandra, på led, i den djupaste snön.

– De gör så för att spara energi, berättar Bert Eriksson.

Men någon kilometer ut på sjön delar spåren upp sig.

– Här ute kan vi se att det är tre lodjur, en mamma och två ungar, säger Bert Eriksson och pekar på de tre parallella spåren i snön.

Utöver familjegruppen har han även kunnat säkra spår efter en ensam individ i samma område.

Och på flera andra håll i Hofors kommun fanns familjegrupper med lodjur att räkna in.

– Det här är en bra mätning av hur stor lodjursstammen är, säger Bert Eriksson.

I nästa steg ska uppgifterna från inventeringen sammanställas av länsstyrelsens personal för att ligga till grund för nästa års jaktkvoter.

Årets jakt på lodjur drar i gång redan på söndag och då ska de båda Hoforsjägarna Hans Erik Larsson och Rune Andersson delta.

Mer läsning

Annons