Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernillas syster talade direkt till Eklund

/

Före slutpläderingarna i förhandlingen om mordet på Pernilla bad hennes syster om ordet.
Hon kallade sin syster för lång och vacker och en underbar människa och vände sig sedan till Eklund i ett känsloladdat tal.
- Vi gick ut den kvällen för att berätta för våra vänner att vi båda skulle flytta tillbaka till Falun.
- Det blev inte så. Du, Anders Eklund, mördad kallblodigt min syster, min mammas dotter.

Annons

- Jag förstår att du inte ha några svar på varför du gjorde det. Om du insåg vad du har gjort skulle du inte stå här i dag, fortsatte hon.
- När det här är över och du är placerad där du ska vara ska jag bearbeta min sorg och börja se min syster som den underbara människa hon var.
- Och efter det, Anders Eklund, ska jag inte ägna dig en tanke mer, det lovar jag, avslutade Pernillas syster.

I sin slutplädering hakade Leif Silbersky på systerns inlägg.
- Frågan ställs varför Anders Eklund gjorde detta. Tyvärr finns det inget svar och det beror på att Anders själv inte har något svar.
Förklaringen enligt Silbersky är att Eklund saknar en egenskap som de flesta andra människor har. I vissa situationer kan han inte hejda sig, förklarade Silbersky.'
- Är det någon som ska klandras i det här fallet så är det Vår herre, som inte har försett honom med den egenskapen, sade Silbersky.
Därmed var han inne på det som ser ut att bli en huvudlinje i hans försvar av Eklund. Silbersky vill att tingsrätten ska begära ett nytt utlåtande om Eklunds psykiska hälsa när rättegången.
Strax före kl 15 avslutades den första rättegångsdagen.
I morgon fortsätter rättegången om mord och grov våldtäkt mot Engla Juncosa Höglund.


Före lunchuppehållet hade  Anders Eklund erkänt att det samlag med Pernilla Hellgren han tidigare sagt var frivilligt i själva verket var påtvingat med våld, och därmed en våldtäkt. Han bad också gråtande hennes anhöriga om ursäkt för att han dödat henne.
- Det var inte meningen att hon skulle dö, sade han.

Efter lunch fortsatte förhandlingen under mindre dramatiska former. Några vittnen som sett Pernilla vid brottsplatsen förhördes.
En ung kvinna berättade hur hon cyklat förbi ett par som låg i slänten. Han satt över henne med händerna om hennes hals. Hon hörde "gruffande" ljud från slänten där de båda låg.
Hon kunde först inte ta till sig vad det var hon hade sett. Hon fortsatte cykla hem till sin mamma, men återvände snart till platsen tillsammans med en vän.
Där fann de Pernillas sko och andra kläder från henne kastade i en dunge. De såg också hur jorden var upprafsad på den plats där hon sett de båda. Eklunds advokat Leif Silbersky ställer inga frågor till vittnena.
Anders Eklund sitter tyst och lyssnar. Han ser välvårdad ut. Hans hår är nyklippt och han bär en vit- och blårandig skjorta, öppen i halsen. Framför honom till vänster sitter domaren Lars Eklycke och hans nämndemän. Lite till höger har Eklund direkt ögonkontakt med Pernillas anhöriga, bland annat mamma och syster, som sitter med sina målsägandebiträden intill isg

Därefter hördes rättsläkaren Lars Eriksson om Pernillas skador. Han berättade bland annat om mycket kraftiga skrapskador på hennes hals som inte bara kunde ha kommit från Eklunds händer, utan från en rem, eller ett tygstycke eller liknande föremål.

Mer läsning

Annons