Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsen på äldreboendet gjorde Sara pigg

/
  • Två pigga kvinnor. Sara Hellberg och Lea Kolhemaynen bor granne med varandra på äldreboendet Hantverkarn i Hofors. En boendesituation som gjort att de båda funnit vänskap och trygghet när dem dygnet runt kan få hjälp med det de kanske behöver.

Fler Hoforsbor bor i större utsträckning i äldreboenden än i övriga kommuner i länet.

Men befolkningen är inte sjukare i Hofors än i någon annan annanstans.

Kommunen är generös och låter behovet styra framför kostnaderna.

– Det är nästan lite lyxigt att bo här, säger Sara Hellberg, 82 år, som bor på Hantverkarn i Hofors.

Annons

Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) årliga beskrivning av Sveriges kommuners ekonomiska bokslut, Vad kostar verksamheten i din kommun 2009, visar en tydlig skillnad inom äldreomsorgen mellan kommunerna i Gävleborgs län.

Där andra kommuner väljer att hjälpa sina äldre genom hemtjänst hjälper Hofors kommun i större utsträckning de äldre genom de olika äldreboendena, så kallat särkilt boende.

7,9 procent av befolkningen i Hofors som är 65 år och äldre bor på i ett äldreboende. Ett val som kostar närmare 40 000 kronor per invånare som är 65 år och äldre. Vilket går att jämföra med hemtjänstens kostnad per invånare som är nästan 10 000 kronor.

– Det här är inget medvetet val vi gjort att vi hellre placerar de äldre i särskilda boenden än hemtjänsten. Utan det har alltid fått vara de individuella behoven som styr, säger Diana Blomgren, (S) socialnämndens ordförande.

Hon menar också att kommunen är duktig på att ta hem sina äldre när de är färdigbehandlade på sjukhusen i större utsträckning än andra kommuner.

Sara Hellberg, 82 år, är en av de Hoforsbor som valt att bo i ett äldreboende. På Hantverkarn har hon en egen lägenhet på ett rum och kök. Hon har ständig tillsyn av personalen och får hjälp med att tvätta och städa och får mat serverad tre gånger om dagen i boendets gemensamma matsal, i övrigt klarar hon sig själv. För henne blev det särskilda boendet en räddning.

– Innan jag kom hit åt jag ingenting, var virrig och klarade mig inte själv. Jag tog inte mina tabletter som jag skulle och blev arg, säger hon.

Men att de äldre Hoforsborna skulle vara sjukare än befolkningen i andra kommuner och hamna på äldreboenden på grund av det, är inte en förklaring till SKL:s siffror menar äldreomsorgschefen Anita Svensson.

– Nej, det tror jag inte. De här siffrorna beror på att kommunen har fler platser inom särskilt boende i jämförelse med antalet invånare, det är fler personer på varje plats, förklarar Anita Svensson i stället.

För Sara Hellberg resulterade flytten till Hantverkarn att hon numera är en pigg 82-åring som trivs med sin tillvaro.

– Här slipper jag vara själv och jag får hjälp med allt, och jag har tillgång till bra sjuksköterskor och läkare. Det är nästan lyxigt att bo här, säger hon.

Mer läsning

Annons