Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har en tydlig motivbild

/
  • Det här här i sin lägenhet om 54-åringen hittades död på söndagen.
  • Restaurangägaren. Kadir Akinci äger sedan nio veckor tillbaka Corner Pizza i Hofors. Under lördagen var restaurangen välbesökt och då ska de två mordmisstänkte 20-åringarna mött 54-åringen här. För Kadir Akinci har den händelsen lett till att hans restaurang plötsligt hamnat i centrum för vad som då skedde.
  • Restaurangbesöket. På Corner Pizza i Hofors ska de två mordmisstänkte 20-åringarna träffat 54-åringen under lördagen. Vad som sedan skedde är fortfarande oklart.
  • 54-åringens bostadshus. I bostadshuset i centrala Hofors bodde den 54-åriga mannen. Det var i lägenheten han hittades död under söndagen.

Den 54-årige Hoforsbon var väl känd bland ungdomarna i Hofors. Han har jobbat på gymnasieskolan och rörde sig ofta ute på Hofors restauranger, även i sällskap med ung­domar. Polisen tror sig nu veta varför de två mordmisstänkta 20-åringarna dödade honom på lördagsnatten.

Annons

– Det finns en tydlig motivbild, säger åklagaren Krister Frykman som leder utredningen.

Frykman kommer på torsdagsmorgonen att lämna in en häktningsframställan mot de båda misstänkta ungdomarna till Gävle tingsrätt. Häktningsförhandlingen beräknas ske under torsdagen.

Båda är misstänkta för mord på sannolika skäl, vilket är den starkaste misstankegrad som används.

Den 20-årige mannens advokat, Gustaf Andersson, vill inte lämna några kommentarer om hur hans klient ställer sig till anklagelsen.

– Jag vill inte uttala mig förrän jag har sett vad åklagaren lägger fram vid häktningsförhandlingen, säger han.

Ska ha nekat skuld

Enligt uppgifter i media har den 20-åriga kvinnan i förhören nekat till anklagelsen. Men på onsdagseftermiddagen ville hennes advokat Lars Häggström inte kommentera hennes inställning.

– Det händer så mycket, jag måste vänta till i morgon innan jag säger något, säger han till Arbetarbladet.

Åklagaren Krister Frykman lämnar inte ut några uppgifter om vad man tror hände i lägenheten, eller vad motivet till ungdomarnas våld mot mannen skulle vara. Men polisen har dock, enligt Frykman, redan en bra bild om vad som har utlöst den tragiska händelsen.

– Läget i utredningen är bra, och motivet har vi också en bra uppfattning om, säger han.

Polisen fortsätter nu att kartlägga händelserna under lördagsnatten. Den tidigare efterlysningen av vittnen som vet var 54-åringen och de misstänkta varit efter klockan 22 gäller fortfarande. Under onsdagen hölls många förhör i Hofors.

Känt att de träffade offret

Blickarna riktades tidigt mot de nu misstänkta ungdomarna. Man visste att de hade träffat 54-åringen på en restaurang i Hofors på lördagskvällen. Något fick också polisen att tidigt anhålla dem i sin frånvaro, långt innan bekräftelsen på att 54-åringen dödats av grovt våld fanns. Vilka uppgifter som låg till grund för det beslutet är oklart.

Har haft kontakt

Att ungdomarna har haft kontakt med 54-åringen i hans yrkesroll på gymnasieskolan är också känt.

54-åringen hittades av en släkting i sitt hem på söndagsmorgonen. Polisen var först osäker om något brott hade begåtts. Men under måndagen stärktes brottsmisstankarna och efter det preliminära utlåtandet från rättsläkaren på tisdagen höjdes de från grov misshandel och vållande till annans död till mord.

Mer läsning

Annons