Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker eniga om Palladium

Länsmuseet och kommunens tjänsteman anser att Palladium har ett så stort historiskt värde att biografen bör bevaras.
Men det anser inte Hofors politiker som beslutat om rivning för att skapa fler parkeringsplatser i centrum.

Annons

Den gamla biografen från 1926 håller på att tömmas. Björn Wallgren har stängt Palladium. Nu står det också klart att själva byggnaden rivs.

Vid miljö- och byggnadsnämndens möte i måndags sade en enig nämnd ja till rivning - trots att både kommunens byggnadsinspektör och Länsmuseet föreslagit att huset ska bevaras för sitt kulturhistoriska värde.

– Vi diskuterade frågan noga och vi anser inte att det värde de pratar om finns. För oss är det är viktigt att fortsätta med centrumförnyelsen, säger ordförande Sylvia Abramsson.

Att nya ägaren Konsum Gävleborg nu tänker göra parkeringsplatser på den gamla anrika biografens tomt tycker hon inte behöver innebära att det blir sterilt och tråkigt.

– Nej, meningen är att parkeringen ska skärmas av med träd och grönt och bli ett trevligt område. Dessutom kommer den norra parkeringen att bli mycket mer trafiksäker, säger Sylvia Abramsson.

– Jo, på sätt och vis. Men Björn Wallgren såg ingen framtid för biografen och vem skulle vara intresserad av att bevara själva byggnaden? Kommunen är det inte.

Mer läsning

Annons