Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postens dagliga besök viktigt för Korsåborna

/
  • BREVBÄRAREN. Johan Johansson har jobbat på posten i flera år, men rundan upp till Korså bruk har han bara kört i några månader. Förutom att han slipper att springa i så många trapp uppgångar uppskattar han också det personliga mötet med människorna uppe vid det nedlagda bruket.
  • PERSONLIGT MÖTE. Karin Ericsson och Elsa Borgström samtalar med Johan Johansson när han kommer med posten. De uppskattar det dagliga mötet med brevbäraren.

En av Hofors mest lantliga postrundor går genom tät skog, på kurviga små grusvägar upp till Korså bruk. Arbetarbladet följde med brevbäraren Johan Johansson en dag på jobbet.

Annons

Ovanför tågstationen i Robertsholm byts asfalt snart mot grus och allt eftersom skogen tätnar blir avtagsvägarna allt färre. Mobiltäckningen är obefintlig.

Men så efter en snäv kurva stannar plötsligt den gula postbilen.

En lång rad brevlådor tornar upp sig på en väg in till höger, en sådan där väg med gräs på mitten.

Välbefolkat område

Brevbäraren Johan Johansson vittnar om flera permanentboende här ute i skogen.

Sedan fortsätter färden. Flertalet möten på den kurviga grusvägen talar också för att området är relativt välbefolkat. Och efter nästan en mil öppnar sig landskapet och den ensliga delen av Johan Johanssons lantrunda byts mot en rad mänskliga möten.

Vi har kommit till Korså bruk och för Korsåborna är det dagliga mötet med brevbäraren en viktig livsnerv.

– Det är jättebra att posten kommer varje dag. Det är viktigt, speciellt eftersom det bor många äldre här uppe. Men räkningarna hade du gärna fått behålla, busar Elsa Bergström som bott i Korså i hela sitt liv.

Paket och tidning

Även om det inte längre går att göra så många ärenden som hos den traditionella lantbrev-bäraren kan du fortfarande köpa frimärken. Posten kör också ut paket om du ber om det och så kommer de med tidningen.

– Mötet med brevbäraren som kommer med tidningen varje dag och biblioteksbussen som kommer varannan vecka är det bästa vi har här uppe, säger Maj-Britt Öholm.

Trots att Johan Johansson bara har kört den här rundan i några månader och inte ens varje dag är han välkänd.

– Det är ofta jag känner igen den som kommer och du är nog den jag sett mest på senaste tiden, säger Maj-Britt Öholm.

Och visst är det skillnad att köra den här lantliga rundan i jämförelse med en tur i centrala Hofors.

– I och med att många som bor så här har svårt att ta sig någonstans blir posten väldigt viktig, det märks eftersom de ofta hör av sig om de inte fått allt som de ska och de ringer om vi är försenade, säger Johan Johansson.

Att mötet med människor också blir mer personligt är något han uppskattar, det är en viktig orsak till hans yrkesval.

– Jag trivs väldigt bra med att vara ute och träffa folk och att röra på mig mycket, ett innejobb skulle inte fungera för mig.

Mer läsning

Annons