Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ralph lägger ner HVB-hemmet efter 30 år

/
  • TRÖTTNAT. Efter 30 år som extrapappa stänger Ralph Hansen igen HVB-hemmet i Torsåker. Genom åren har han tagit emot uppåt 90 ungdomar och han håller fortfarande kontakten med den första killen som kom till hemmet, han är 40 år i dag. ”Gränsen går när de vill att jag ska vara barnvakt år plastbarnbarnen, då säger jag nej”, säger Ralph Hansen.

– Jag har tröttnat på tonåringar, säger Ralph Hansen skämtsamt, men det ligger en del sanning i det.
I 30 år har han drivit ett HVB-hem i Torsåker, men nu kommer han inte att ta emot fler ungdomar och när de två killar som fortfarande bor kvar flyttar lägger han ner verksamheten helt. Istället vill han jobba med unga vuxna som behöver stöd i sitt föräldraskap.

Annons

Ända sedan 1979 har Ralph Hansen tagit emot stökiga ungdomar. Allt började med att han och hans fru, som båda jobbade med tonåringar på fritids respektive skola, kände otillfredsställelse.

– Vi hann inte med de som verkligen behövde hjälp. Då tänkte vi att kan vi inte hjälpa 30 stycken åt gången så kanske vi i alla fall kan hjälpa några åt gången.

Under åren har han ständigt haft omkring fyra tonåringar på det som från början kallades familjehem, men senare blev ett HVB-hem. Sammanlagt har omkring 90-talet unga tillbringat en del av sin uppväxt i Rönningen i Torsåker.

– Den första som kom till oss är i 40-årsåldern i dag och han kommer fortfarande hit och hälsar på, säger Ralph Hansen.

Han förklarar att det blir som ett slags föräldraskap och att många håller kontakten i flera år efter att de flyttat ut från hemmet. Nu tycker han dock att han har fått nog av tonåringar och har därför bestämt sig för att inte ta emot fler.

– Jag tänker på hur jag sa det; att jag är trött på tonåringar. Det är väl inte helt sant. Men jag är trött på mornar med tonåringar; att tvingas jaga upp dem för att äta frukost och komma iväg till skolan. Och jag är trött på kvällar med tonåringar; att tvingas jaga dem i säng för att de ska orka upp. Det är faktiskt det som är de jobbigaste bitarna.

Han tycker också att samhället och därigenom de tonåringar han möter har förändrats mycket genom åren.

– Vi har alltid tagit emot utåtagerande ungdomar, men numera finns en våldsamhet som inte har funnits tidigare. Det är ett tuffare klimat i samhället och det är klart att det måste märkas.

Ralph Hansen anser dock att grundproblemet är det samma – brist på föräldrakontakt, ett problem som han nu vill jobba med från andra sidan. Han vill utbilda föräldrar så att de lär sig förstå vad de har för roll i förhållande till barnet.

– I den här trakten som avfolkas blir det ett yrke att vara mamma för unga flickor. På så vis blir även unga killar pappor. De här unga vuxna kan behöva stöd för att klara av att uppfostra sina barn. Ibland behöver de hjälp när barnen är små, ibland behöver de hjälp först när barnen blir tonåringar. De vet kanske inte hur de ska agera med tonårsbarn, eftersom de själva blev vuxna så tidigt så de har inga referensramar.

Men den nya stödverksamheten dröjer. De två ungdomar som fortfarande bor kvar på HVB-hemmet ska själva få bestämma när de vill åka hem.

– De får bo kvar tills de känner att de kan flyga själva, säger Ralph Hansen.

Mer läsning

Annons