Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rävlyan kan bli Hofors nya nattis

Hofors kan få en ny förskola med omsorg dygnet runt, den här gången i privat regi. Ansökan som har kommit in ska nu behandlas av kommunen.

– Jag har kämpat för det här sedan i somras, säger Marianne Olofsson som tillsammans med en kollega på Solen och Månen står bakom den nya förskolan.

Annons

Rävlyan, som är det tilltänkta namnet på förskolan, kommer att erbjuda omsorg dygnet runt, vilket ska ersätta Nattis som kommunen lade efter sommaren.

– Vi ska ha öppet på ob-tid när folk behöver, säger Marianne Olofsson.

10–15 barn

Det ska till att börja med finnas plats för mellan 10 och 15 barn, ungefär så många som tidigare gick på kommunens Nattis. Marianne Olofsson och hennes kollega ville egentligen ta över den avdelningen rakt av redan i somras, men deras första ansökan godkändes inte.

– Vi har jobbat jättemycket sedan dess och jag har bland annat talat med dem som planerar att starta privat i Högbo, i Sandviken. Nu har skolchefen sagt att ansökan ser bra ut, säger Olofsson.

Sedan i somras är det svårare för kommunerna att säga nej till företag eller ekonomiska föreningar som vill etablera sig och som uppfyller kraven på kvalité och säkerhet. Anledningen är en ny lag om barnomsorgspeng (se faktarutan).

Letar lokal

Det enda som i princip återstår att hitta en lämplig lokal.

– Vi ville ta över Nattis gamla lokaler, men kommunen säger att de vill ha dem kvar till egen verksamhet. Nu har vi varit och pratat med Hoforshus och hoppas att vi kan hitta något som passar.

Sedan är ambitionen att öppna snarast.

– Men det ska efter barn- och utbildningsnämnden upp i både kommunstyrelsen och fullmäktige, så det blir kanske först till våren.

Tror ni att det fortfarande finns en efterfrågan bland föräldrar?

– Ja, absolut. Och de som kommer att arbeta på de nya boendena för att ta hand om flyktingbarnen kommer ju också att jobba mycket ob-tider så om de har barn kommer behovet bli ännu större.

Mer läsning

Annons