Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan full fart i Rävlyan

/
 • Rävlyan är full med barn. Föreståndarna Marianne Olofsson och Viveka Blom har redan fullt med barn i Rävlyan och Texas Olofsson och Isa Schüttman har redan fullt upp att inspektera omgivningarna.
 • En av 15. Isa Schüttman är en av de 15 barn som fick en plats på Rävlyan innan föreståndaren Viveka Blom konstaterade att det redan var fullt.
 • Ta av sig skorna. Viveka Blom inser att det finns mycket roligare saker för Isa Schüttman att göra än att ta av sig skorna.
 • Full fart. Två dagar har inskolningen till Rävlyan pågått och Marianne Olofsson kan konstatera att det redan är fullt fart på barnen Texas Olofsson och Isa Schüttman.
 • Har kämpat. Tanja Jäderström har kämpat länge för att få vardagen med sonen Manolis att gå i hop utan ett nattis. Men med öppnandet av Rävlyan är kampen äntligen slut.
 • På plats. Sängar, namnskyltar och tandborstar är på plats. Nu saknas nästan inget i Rävlyan.
 • Gröna omgivningar. Isa Schüttman och Viveka Blom njuter av Rävlyans gröna omgivningar.
 • Snuttefilten är alltid med. Marianne Olofsson försöker visa vilka skymslen och vrår som finns i Rävlyan, men Isa Schüttman tycker att snuttefilten är mycket bättre
 • Rävlyan är full med barn. Föreståndarna Marianne Olofsson och Viveka Blom har redan fullt med barn i Rävlyan och Texas Olofsson och Isa Schüttman har redan hunnit ta sina första steg vid den nya lyan.
 • Rävlyan är full med barn. Föreståndarna Marianne Olofsson och Viveka Blom har redan fullt med barn i Rävlyan och Texas Olofsson och Isa Schüttman har redan fullt upp att inspektera omgivningarna.
 • Varsin krok, varsin namnskylt. Väggen i badrummet fylls redan med krokar och namnskyltar på Rävlyans alla barn.

Sängarna är bäddade och tandborstarna står uppradade.

Nu har barnen kommit in i Rävlyan.

– Som vi har kämpat för det här, säger Marianne Olofsson, föreståndare vid nattis Rävlyan i Hofors.

Annons

På hallväggen är 15 klädkrokar fastskruvade och i badrummet hänger 15 namnmärkta handdukar. Hofors första privata nattis Rävlyan har öppnat och det är redan fullt.

– Vi var lite oroliga att det inte skulle komma tillräckligt med barn. Nu får vi i stället räkna med att det kommer att bli kö hit i höst, säger Marianne Olofsson, föreståndare vid Rävlyan.

Hon har precis bäddat sängarna som nattens barn har sovit i och från lekrummen hörs glada rop och skratt.

– Det är full fart men det är så det ska vara också, säger Marianne Olofsson.

Kommunstyrelsen i Hofors sa ja till Mariannes och kollegan Viveka Bloms privata nattis så sent som i maj. Sedan dess har de två kollegorna renoverat lyan på Borgvägen i Hofors, påbörjat inskolning av barnen och arbetat sina första pass som barnskötare i privat regi.

– Som vi har kämpat för det här och när allt plötsligt blev klart blev det som ett antiklimax. Vad har vi gett oss in på? Det har varit jobbigt men så otroligt roligt, säger Marianne Olofsson.

För mamman Tanja Jäderström blev öppnandet av Rävlyan ett glädjebesked. Sedan kommunens eget nattis stängde blev Tanja tvungen att byta arbetspass som personlig assistent, från natt till dag, för att få vardagen med sonen Manolis att gå i hop.

– Det innebar att jag förlorade flera tusen kronor per månad. Men vad gör man när man är ensamstående, jag hade blivit tvungen att flytta annars. Nu kan jag sova lugnt om natten igen, säger hon.

Rävlyan inryms i en 120 kvadratmeter stort radhus med utsikt över skogen på baksidan och en lekpark runt knuten. Här ska Marianne och Viveka bara finnas till för barnen med arbetstider anpassade efter föräldrarna.

– Dygnet runt, helger som storhelger. Vi kommer alltid att ha öppet. Föräldrarna men framför allt barnen ska känna sig trygga här. Vi är oss själva och vi brinner för det här, säger Marianne Olofsson.

Mer läsning

Annons