Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstraff för insiderbrott

När konkursen närmade sig för gruvbolaget Scanmining sålde Reidar Östman, som satt som styrelseledamot i företaget, aktier för närmare 32 miljoner kronor.
Den välkända Hoforsföretagaren döms nu till ett och ett halvt års fängelse för insiderbrott.
– Det här är den strängaste domen vi haft i landet för det brottet, säger åklagare Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten till TT.

Annons

I december 2007 ansökte styrelsen i Scanmining om konkurs. Företagets storsatsning Blaikengruvan hade inte blivit den väntade succén och bolaget hade under en lång tid haft stora problem i form av försenad produktionsstart, tillfälliga produktionsstopp, intäktsbortfall och akut likviditetsbrist.

Några signaler om detta hade inte nått ut till marknaden när Reidar Östman började sälja av sin aktieportfölj i bolaget.
Under perioden oktober 2006 till och med januari 2007 såldes 1,8 miljoner aktier i bolaget för närmare 32 miljoner kronor. Strax därefter lämnade Östman styrelsen i Scanmining.


Stockholms tingsrätt konstaterar i sin dom att styrelsen under hösten 2006 var medveten om att det ekonomiska läget i Scanmining var betydligt allvarligare än vad marknaden hade fått kännedom om. Därför har Hoforsföretagaren, enligt tingsrätten, vid varje tillfälle när han sålt aktier i bolaget haft insiderinformation.


Förutom sitt fängelsestraff döms Reidar Östman även att betala totalt omkring 2,8 miljoner kronor till staten. Detta motsvarar vinsten på aktieaffärerna.
Maxstraffet för grovt insiderbrott är fyra års fängelse men tidigare har inget straff längre än åtta månader utdömts. Det var i den så kallade Pinkertonhärvan i slutet av 1990-talet.


Gävleadvokaten Tomas Öberg som företräder Reidar Östman är inte nöjd med hur tingsrätten har resonerat.
– Min huvudman har förnekat gärningen. Han menar att han inte har haft insiderinformation, han har i alla fall inte haft insikten att han har haft tillgång till informationen, säger Öberg.


Mycket talar därför för att det blir ett överklagande.
– Vi ska träffas i nästa vecka och gå igenom detaljinformationen i domen tillsammans innan vi tar ett beslut.
Än så länge har Tomas Öberg bara haft kontakt med sin klient per telefon.
– Han har sagt att han inte själv vill kommentera, det är ett tungt besked han har tagit emot.

62-årige Reidar Östman sitter i styrelsen för flera Hoforsföretag inom hans egen bolagskoncern R Östman Invest. Det största företaget är Tekniskt industrimontage med huvudkontor i Hofors. Företaget som utför reparationer på stora stålföretag varslade härom veckan 40 av sina 45 anställda om uppsägning.

Mer läsning

Annons