Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn orolig över stora grupper på SFI

/
  • Björkhagsskolans rektor är orolig över att grupperna på SFI-utbildningen kommer att öka.
  • I dag går ungefär 65 elever på SFI-utbildningen i Hofors. Alla som Arbetarbladet pratat med verkar vara väldigt nöjda med sin utbildning.

Stefan Andersson, rektor för Björkhagsskolan, varnar för att personalstyrkan inte kommer att räcka till när andelen som har rätt till SFI, svenska för invandrare, i kommunen ökar.
– Vi börjar närma oss en nivå när inte våra resurser längre räcker, säger han.

Annons

SFI-utbildningen i Hofors har för närvarande kapacitet att klara av cirka 80 elever. I dag är ungefär 65 personer inskrivna på skolan.

Men i takt med att allt fler beviljas permanent uppehållstillstånd kommer även antalet personer som har rätt till undervisning på SFI att öka.

– Det handlar om att det går fortare att fylla på platser än vad vi klarar av att få ut färdiga elever. Nu börjar vi närma oss en nivå när inte vårar resurser längre räcker till, säger Stefan Andersson, rektor på Björkhagsskolan.

Dessutom är det ont om lärare med SFI-kompetens, berättar han.

Framför allt är det asylboendet i Kratte Masugn i Torsåker som är ett frågetecken – ingen tycks i dag veta hur många därifrån som kan komma att behöva undervisning på SFI i en nära framtid.

Ansvariga har förvarnat om att ungefär 30-40 vuxna kommer att få permanent uppehållstillstånd under våren – och därmed även rätt till SFI. Men hur många av dem som kommer att stanna i Hofors tycks ingen veta.

Dessutom fylls platserna också på av ungdomar från kommunens två hem för ensamkommande flyktingbarn. När ungdomarna blir myndiga flyttas de automatiskt över till vuxenutbildningen.

David Malky, en av de ansvariga för boendet i Kratte Masugn, tror att Stefan Anderssons oro för stora grupper från asylboendet på SFI-utbildningen är obefogad.

– Så fort de fått permanent uppehållstillstånd flyttar de flesta – och då oftast till någon av storstäderna, säger han.

Enligt David Malky flyttar många långt innan de ens hunnit bli fråga om att få en kommunplacering. Det som lockar tros vara vänner och familj som finns i andra städer.

I praktiken menar han att det är väldigt få som stannar kvar efter att de fått uppehållstillstånd. Och det är något som gäller generellt för hela landet och alltså inte bara Hofors.

– I dag är nog till och med SFI förvånade över att de har så få elever från Kratte Masugn. Men vi har sagt att om behovet skulle bli stort och inte deras lokaler räcker till – så kan vi erbjuda dem att ha undervisning hos oss. Men det är inget som känns aktuellt i dagsläget.

Mer läsning

Annons