Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskriminalens utredning av Anders Eklund fortsätter

Englas mördare Anders Eklund kan misstänkas för ytterligare brott, därför har rikskriminalpolisen kartlagt på vilka platser han befunnit sig tidigare under sitt liv. Den informationen ska nu matchas med ouppklarade brott både i Sverige och utomlands.

Annons

Både Gävlepolisen och utredarna i Dalarna som ledde förundersökningen för mordet på Engla Höglund och Pernilla Hellgren har tidigare sagt att det inte finns några misstankar om att Anders Eklund har begått ytterligare brott i regionen.

Även fallet med en grov våldtäkt på en 12-årig flicka i Uppsala som Eklund tidigare i våras var skäligen misstänkt för har lagts ner. Men polisen utesluter ändå inte att han kan misstänkas för ytterligare brott i andra delar av landet eller utomlands. Bland annat finns flera ouppklarade brott i Norge som gjort att Engla-fallet redan tidigt var mycket uppmärksammat där. Rikskriminalpolisens intresse för Anders Eklunds förflutna är därför fortsatt stort.

– Det kan finnas andra brott som Eklund kan misstänkas för, säger Eva von Vogelsang som leder rikskriminalpolisens arbete.

Stora resurser har lagts på att kartlägga vart den morddömde Eklund befunnit sig och gjort under sitt tidigare liv. Eftersom han har jobbat som lastbilschaufför och därför rört på sig mycket har det varit ett omfattande arbete, men nu den första fasen i kartläggningen färdig.

– Vi har bitvis en tydlig bild av var han har varit och vid vilka tidpunkter han har varit på de olika platserna. Nu ska vi gå vidare genom att matcha informationen vi fått fram mot ouppklarade brott, säger Eva von Vogelsang.

Även flera olika sektioner inom rikskriminalen deltar i arbetet, förutom personal från de som jobbar med gärningsmannaprofiler så är även specialister på it-brottslighet, finanspolisen och underrättelsetjänsten involverade.

– Det som gör Eklund komplicerad att kartlägga och analysera är att han har en så bred variation av brottsbeteenden. Brottsoffren har varit både barn och vuxna, bekanta och främmande, och även brottens art har varit skiftande, säger Eva von Vogelsang.

Arbetet med att jämföra uppgifterna om var Eklund befunnit sig med olösta fall beräknas vara klart i höst.

Mer läsning

Annons