Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Riv rätt hus så varje tidsepok bevaras”

/
  • HOFORSKÄNNARE. Arne Arousell är veteran inom Hofors hyresgästförening, han var nummer tre att gå med. Här står han utanför ett av de första husen i funkisstil som byggdes i Hofors. ”Det är det första du ser när du kliver av bussen på orten, därför är det hemskt att det får stå och förfalla. Att det är privatägt är ingen ursäkt, det här är ett värdefullt hus om du frågar mig.”

Arne Arousell har under fyra kvällar delat med sig av sin kunskap om boendets utveckling i Hofors. På onsdagen avslutades serien genom att blicka framåt.

– För att sia om framtiden bör du kunna din historia och Hofors har en fantastisk historia, säger han.

Annons

Arne Arousell har varit aktiv inom hyresgästföreningen sedan starten för över 50 års sedan. Det var hans egna erfarenheter av svårigheten att ta sig in på bostadsmarknaden och bostadssegregationen som fick honom att engagera sig.

Genom åren har han sett Hofors blomstra, bruket växte och allt fler bostäder byggdes. Men han var också med när det vände.

Det var på början av 70-talet. Efterfrågan på lägenheter minskade abrupt och kommunens påkostade projekt att bygga elva nya höghus på Hantverkargatan fick avbrytas i förtid - med höga böter som följd.

– Grunden till det åttonde huset är boulebana i dag, jag brukar säga att det är Sveriges dyraste, säger Arne Arousell.

Rivningarna påbörjades på 80-talet och de pågår än. Att det måste rivas även i framtiden är Arne Arousell väl medveten om, men han hoppas att det kan ske mer strukturerat än i dag.

– I dag rivs det panikartat där amorteringstiden är som bäst, det vill säga det hus som redan är betalda rivs i första hand. Det krävs planering så att varje tidsålder som finns representerad i Hofors bevaras.

Mer läsning

Annons