Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökare ska jobba mot tobaken i Hofors

/
  • SKA MINSKA RÖKANDET. Kommunens personalchef, Ulf Back, har en viktig roll i arbetet med att minska användandet av tobak bland Hofors kommunanställda. Han är själv rökare sedan många år och får nu som en utmaning att jobba fram en tobakspolicy.
  • IFRÅGASÄTTER. Daniel Johansson är tveksam till att statistiken stämmer. ”Jag tycker det låter så mycket att över 50 procent av killarna skulle använda tobak. I vår klass är det ingen som röker och då skulle det innebära att alla i någon annan klass skulle göra det. Men stämmer det måste vi göra något”, säger han och får medhåll av klasskamraterna, Marcus Ahlström, Anna Selin och Hanna Lahtinen.

Mer än hälften av alla pojkar i tvåan på gymnasiet röker eller snusar. Andelen tjejer är något lägre. Nu har kommunen dragit igång ett projekt för att minska tobaksberoendet, inte bara bland unga utan även bland kommun-anställda. Personalchefen Ulf Back, själv rökare sedan tonåren, är en av dem som ska jobba med att få bukt på problemet.

Annons

Statistiken över användandet av tobak kommer från en undersökning som är gjord bland gymnasieelever i årskurs två på Björkhagsskolan för två år sedan.

54 procent av killarna svarade då att de använde tobak i någon form. Bland tjejerna var motsvarande siffra 40 procent. 17-årige Andreas Wallin är en av dem som röker.

– Det var mest ett tidsfördriv i början, jag var i en depperiod när jag började. Sen fastnade jag och nu har jag rökt i ungefär ett år, säger han.

Han får uppmaningar hem-ifrån, från lärare och kompisar att sluta, men än har det inte hjälpt.

På kommunen har man nu beslutat att försöka minska beroendet, framför allt bland unga. En särskild projektgrupp har därför jobbat fram en handlingsplan. Redan under hösten har de haft en träff med handlarna. Under våren planerar man informationsmöten med både föräldrar och ungdomar.

– Det är viktigt att föräldrarna säger ifrån, om de verkligen säger stopp så tror jag ungdomarna lyssnar, säger Marcus Ahlström som liksom Andreas Wallin också är gymnasieelev i Hofors.

De tvåor som Arbetarbladet träffade på Björkhagsskolan anser att det förutom föräldrarna är butiksägarna som bär störst ansvar för att motverka spridningen av tobak.

Vill inte införa förbud

– Butikerna måste bli hårdare på att inte sälja tobak till yngre. Det är egentligen det viktigaste eftersom de håller i varorna, säger Daniel Johansson.

Antitobaksprojektet syftar också till att minska rökandet och snusandet bland kommunens egen personal, samt att jobba fram en tobakspolicy. Här har personalchefen Ulf Back en viktig roll.

– I många kommuner och inom landsting så är det totalt rökförbud, det har vi sagt att vi inte vill införa här. Då måste vi ju också ha en rättslig sanktion för dem som bryter mot förbudet och vi vill försöka hitta en positiv morot i stället för ett straff.

Tidigare var det möjligt att röka var som helst, men på alla kommuners arbetsplatser ska det nu finnas speciella, avgränsade platser för rökning. De som vill ska också erbjudas ”sluta röka stöd” från företagshälsovården.

Ulf Back är själv en av dem som kan bli aktuell för något sådant. Han har rökt sedan han var tonåring.

– Jag röker tio–tolv cigaretter om dagen. Varje gång jag behöver ta en paus i arbetet går jag ut och röker, men jag tar oftast bara en halv åt gången.

Hur ser du på att du själv ska vara med och jobba för att folk ska sluta röka?

– Ja, vi har väl resonerat kring frågan om jag som själv är rökare är rätt person att driva det här. Vi som röker är beroende och för att vara självisk kanske det här kan vara en hållhake för mig själv att sluta.

Vad vill du säga till alla de tonåringar i Hofors som röker?

– Börja aldrig röka, du blir fast.

Mer läsning

Annons