Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så började Svartenbrandt sitt nya liv i frihet i Hofors

/

(OBS: Denna text publicerades i Arbetarbladets pappersupplaga 6 november 2007)
Lars Ferm, eller Lars-Inge Svartenbrandt som varit inlåst i 40 år, har precis muckat från det senaste fängelsestraffet.
Från en lägenhet i Hofors ska han starta ett nytt liv. Den här gången säger han att livet i frihet blir annorlunda.
– Jag blir inte arg länge. Lugnet har satt sig, svarar han på frågan om människor behöver känna oro och rädsla för att han är ute.

Annons

LÄS OCKSÅ: Svartenbrandt avled i brand - Lasse har lämnat oss skriver frun Lena

Svartenbrandt har blivit ett artistnamn som han inte tycker om men samtidigt har nytta av. Under intervjun med Arbetarbladet i går ville den man som blivit kallad ”Sveriges farligaste man” att vi använder det han egentligen heter; Lars Ferm.

Förra måndagen släpptes han ur fängelset. Efter det har Lars Ferm sin bas i Hofors i en av Hoforshus lägenheter på Göklundsvägen. Det är en tillfällig bostad där han bor tillsammans med en gammal vän. I området runt Sandviken och Hofors har han flera, som han kallar, sanna vänner som hjälper till med skjuts och annat praktiskt.

– Jag letar bostad, men förstår att det inte blir lätt att få någon att hyra ut till mig, säger han väl medveten om sitt rykte med ett mångårigt kriminellt förflutet med en mängd domar och uppmärksammade rån och rymningar, som gjorde honom till rubrikernas man.

Den förra bostaden i Bollnäs har Ferm lämnat för Gästrikland. Mycket tack vare Gävlepoliserna Jan-Olov Andersson och Arnold Mattsson, som utredde det senaste brottet i Söderhamn under 2002, då han rånade Systembolaget och tog en kvinna som gisslan. Ferm och den numera pensionerade Jan-Olov Andersson fann varandra och i dag är han Ferms övervakare.

– Janne hälsade på regelbundet i fängelset och vi håller nära kontakt. Vi ska tillsammans ordna ett liv ute. Jag tycker vi har världens bästa poliser i Sverige. Jag brukar skoja med Janne och säga att han borde ha rånat banker med mig i stället för att jaga mig.

När han satt i Gävlehäktet efter kidnappningen rasade allt för Lars Ferm, det blev en tuff tid för barnen och andra nära. Det blev början till det han i dag kallar för uppvaknandet eller den andliga födelsen. För det är helst det han pratar om under intervjun. Om olika läror och insikter. Om hur han funnit en inre ro genom att lyssna till hjärtat. På egen begäran satt han i isoleringscell större delen av fängelsetiden, i ett eget litet kloster.

LÄS OCKSÅ: Svartenbrandt hade planer på att åka runt och göra föreläsningar

Den nya boken som han nu är ute och lanserar i media för att få något förlag att nappa på, handlar om kärlek och förlåtelse.

Förlåtelse vill Lars Ferm ha mer än något annat.

– Vi kan alla göra fel och få bli förlåtna. Jag har aldrig velat skada någon. Det är inte med någon ond avsikt jag rånat banker. Jag ville helt enkelt bara ha pengarna.

Vid ett uppmärksammat postrån 1979 sköt han dock en polisman i armen och han har även dömts för misshandel och tagit gisslan.

Behöver människorna i Hofors vara rädda för dig nu?

– Nej, jag är inte farlig. Det är de små och rädda som tar till våld. Nu är jag lugn. Men hela tiden när jag var liten var jag rädd att bli slagen av vuxna och andra barn. Det kändes som alla var efter mig. Utan kärlek blir man våldsam.

Du har suttit i 40 år i fängelse. Hur ska du avhålla dig från brott nu?

– Nu kan jag konstatera att jag kastade bort alla chanser jag hade. Jag ville inte gå under men jobbade hela tiden ändå på min egen undergång. Därför kommer jag inte medvetet att begå någon brottslig handling i framtiden.

Han har inga stora planer för framtiden, säger att han har ”jobb på gång”. Drömmen är naturligtvis att kunna leva på boken och resa runt och hålla föreläsningar.

– Tidigare när jag muckat från fängelset har jag alltid försökt bli något, hitta en inriktning eller karriär. Nu lever jag bara i nuet, säger han.

Vad känner du inför att folk kommer att känna igen dig ute på stan?

– Inget alls. Jag försvarar inget av det dåliga.

LÄS OCKSÅ: Så fick Ferm hjälp efter sitt straff

Mer läsning

Annons