Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Hoforsbarnen vaccineras

Fyra skolsköterskor bildar Hofors vaccinationsteam. När det blir dags kommer de att turnera runt på de olika skolorna och vaccinera alla från 6 upp till 19 år. Men först krävs föräldrarnas godkännande.

Annons

Elevhälsan i Hofors har planerna inför kommande massvaccinering av skolbarn och ungdomar klar. Sammanlagt ska 1 300 personer erbjudas vaccin via skolsjukvården.

Det är landstinget som står för vaccinet och när det anländer till Hofors är fortfarande ganska oklart, men det senaste budet är vecka 44 eller 45.

– Det är jättesvårt att lova något när det styrs från högre ort och det har ju blivit försenat tidigare, så vi är inte säkra på att det verkligen kommer då. Men om det gör det kommer vi att börja vaccinera efter lovet, det vill säga vecka 45, säger Ing-Marie Rönn, enhetschef för Hofors elevhälsa som också en av de fyra skolsköterskor som ingår i vaccinationsteamet.

Skolsköterskorna kommer att åka runt till respektive skola.

– Vi planerar att börja i Solberga, sedan Lillån, Värna, Petre, Haga och Björkhagsskolan, säger Ing-Marie Rönn.

Alla föräldrar med barn mellan 6 och 18 år kommer att få ett brev hem som ska fyllas i och tas med till skolan. Där finns bland annat utrymme för att ange om barnet är allergisk mot ägg.

– Är man det får man inget vaccin, men är det så att man ändå kan äta sockerkaka kan man vaccineras. Det är egentligen samma som vid annan barnvaccinering, säger Ing-Marie Rönn.

Skulle någon få en allergisk reaktion efter vaccination finns det också beredskap att ta hand om det.

Förskolebarn kommer att få sitt vaccin via barna- vårdscentralen.

Mer läsning

Annons