Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten i fokus på de äldres dag

/
  • De kan säkerhet. Svea Westlund från PRO, Linda Strand, arbetsterapeut och Mainy Englén Wahlqust från SPF, gav mer än ett råd till äldre om säkerhet under fredagen.

Äldre personer skadar sig för ofta i det egna hemmet. Skador som kostar samhället hundratusentals kronor varje år.
En dag vigd åt äldres säkerhet ändrade på det.

Annons

1 oktober varje år har utropats av FN till de äldres dag i samhället. En dag då de äldres liv ska tas på allvar runt om i hela världen. Med en allt mer åldrande befolkning satsade därför Hofors kommun, föreningar och landstinget Gävleborg på en informationsdag under fredagen om äldres säkerhet.

– Ett höftledsbrott kostar samhället 250 000 kronor per person. Förstå hur mycket 40-talslisterna kommer att kosta när de blir äldre, säger Ulla-Britt Hjärt från PRO.

Men med rätt information om förebyggande åtgärder som de äldre själva kan göra i sina hem är förhoppningen att den kostnaden inte kommer att öka.

Förbjud trasmattor

Kjell Söderqvist från De handikappades riksförbund, tog trasmattor som ett exempel som borde förbjudas i hemmen.

– Tänka så många äldre som släpar fötterna i golvet. Så ligger där en trasmatta och då blir det väldigt lätt att halka omkull, säger han.

Med utdelning av broschyrer och informationsfoldrar var Mainy Englén Wahlquist från PRO övertygad om att färre äldre i framtiden kommer att skada sig.

– Det är förhoppningen, säger hon.

Mer läsning

Annons