Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex nya heltidsjobb på Persgården i Hofors

/
  • 17 procent av de som jobbar på Persgården var sjukskrivna i maj 2015. Motsvarande siffra för hela kommunen var 12 procent.

På Persgården i Hofors har personalen jobbat upp till tre av fyra helger – och många är sjukskrivna.
Nu får avdelningen ökad bemanning.
– Det ska bli jätteintressant att se resultatet, säger Kenneth Axling (S).

Annons

Hofors får drygt 1,3 miljoner kronor extra i regeringens satsning på att öka bemanningen i äldreomsorgen 2015–2018. Pengarna räcker till sex heltidstjänster, eller årsarbeten, och kan ge Hofors svar på om ökad bemanning kan göra äldreomsorgen billigare.

I stället för en generell ökning av bemanningen väljer kommunen att göra en specialsatsning på Persgården, med särskilt boende och korttidsvistelse. Här finns många vårdkrävande brukare. För att få jobba heltid jobbar anställda upp till tre av fyra helger och många delade turer.

En av fem anställda på Persgården var sjukskrivna i maj.

– Arbetet är tungt och sjukskrivningarna sticker ut i kommunen, säger Kenneth Axling (S), ordförande i socialnämnden i Hofors som klubbade igenom förslaget på torsdagens nämnd.

Extrapengarna från regeringen ger en möjlighet att se om ökad personal kan löna sig när sjukskrivningar, vikarier och övertid minskar. Hofors har tagit hjälp av en konsult för att se över bemanningen och kan nu pröva teorin i praktiken.

– Pengarna räcker inte till alla ställen. Vi gör en kraftsamling med extra resurser för att täcka upp i stället för en ökad grundbemanning, säger Kenneth Axling.

Pilotprojektet Pergården kommer att pågå minst ett halvår, med extra resurser, större flexibilitet och möjlighet för de anställda att styra arbetstider. Ytterligare en enhet kommer att få förstärkning.

Mer läsning

Annons