Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista passet på Nattis

/
  • INGET MER NATTIS. Raquel Jorda måste lämna tryggheten på Nattis.
  • TOMMA SÄNGAR. Snart står lokalerna tomma och sängarna där barnen brukade sova blir orörda.
  • TID FÖR LEK ÄR SLUT. Kommunen investerade i lokalerna så sent som förra året. Nu ska de stängas.

Nattis i Hofors har funnits sedan 70-talet men är snart ett minne blott. På måndag slår verksamheten igen på kommunens begäran för att spara pengar. De barn som befann sig på dagiset under lördagens sista pass lekte och stojade för fullt, ovetande om var de hamnar härnäst.

Annons

En blå tallrik läggs på bordet framför mig där jag sitter. Nu är det matdags, eller kanske inte. En liten flicka med brunt hår som presenterar sig som Raquel Jorda  vill servera mig. Hon häller upp låtsasfilmjölk i fatet och går sedan glatt iväg. Det är lördag och de tre barn som springer omkring i de stora leklokalerna är glada. Som barn ska vara.

Men de är också ovetande om var de kommer att hamna nu när deras föräldrar inte längre kommer kunna lämna sina barn på Nattis.

– Det finns barn här som verkligen är i behov av Nattis, framförallt de föräldrar som är ensamstående och som kanske inte har någon anhörig som kan hjälpa till att se efter barnet. Jag tror inte att kommunen har förstått konsekvenserna av detta, säger Marianne Olofsson upprört, en av de fyra barnskötare på Nattis.

Dagiset brukar vara öppet på helgerna, nätterna och kvällarna för föräldrar i Hofors som jobbar på obekväma arbetstider. Mellan 10 och 15 barn kommer bli berörda av stängningen av Nattis.

Kommunen vill spara cirka 550 000 kronor.

Det är inte heller första gången kommunen säger att de ska stänga och så sent som förra året investerade kommunen i en uppfräschning av Nattis. Men på måndag finns det inga barn här och det oroar både personal och föräldrar. Var ska de då lämna sina ungar?

– Vi har bråkat med kommunen jättemycket om konsekvenserna. Men de säger bara att föräldrarna måste vända sig till sin arbetsgivare för att ändra arbetstiderna eller till någon anhörig som kan ställa upp som barnvakt, säger Marianne.

Marianne Olofsson och Carina Jansson är upprörda och besvikna.

Det vill att barnens trygghet ska prioriteras. De menar att tillvaron blir orolig för barnen om deras dagar ska kantas av hopp mellan olika ställen och olika människor.

– Vi har många ensamstående mammor som lämnar sina barn här. Hur blir det om de måste gå ner i arbetstid för att ta hand om sina barn, säger Marianne frågande.

De har jobbat på Nattis i flera år och nästa vecka får de veta var de ska jobba härnäst.

För dem är det inga problem, men för föräldrarna och barnen fortsätter problemen. Men Marianne är samtidigt positiv, hon har planer på att starta en privat Nattis-verksamhet och eftersom föräldrarna sedan den första juli själva får bestämma var de vill lägga föräldrapenningen finns det hopp.

– Jag håller på att leta lokaler just nu. Det största problemet är att hitta en lokal som uppfyller kraven för en privat verksamhet, men jag är förhoppningsfull, säger Marianne.

Mer läsning

Annons