Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse – och sedan mordbrand?

/
  • Ingen kollade skadegörelsen. Redan på långfredagen fick polisen in en anmälan om skadegörelse på Hofors motorcykelklubbs klubbhus. Dörrar från det intilliggande förrådet hade slitits loss och satts i brand.

Dagarna innan MCK:s klubbhus i Hofors brann ner till grunden blev det intilliggande förrådet utsatt för skade­görelse i form av förrådsdörrar som sattes i brand.

Men någon polis åkte aldrig ut till platsen när anmälan gjordes.

Annons

Nu menar polisen att det inte alls är omöjligt att det kan finnas ett samband mellan skadegörelsen och den misstänka mordbranden.

Hofors motorcykelklubbs klubbhus brann ner till grunden natten till tisdag. Men redan på långfredagen gjordes en anmälan om skadegörelse på fastigheten. Fyra dörrar på det intilliggande förrådet hade slitits loss och satts i brand. Även den bil, som polisen nu misstänker startade branden, vandaliserades. Bilen var sedan tidigare anmäld stulen och skulle ha hämtats av ägaren i Karlskoga för två veckor sedan.

Men när skadegörelsen anmäldes åkte aldrig någon polis ut till platsen. Anmärkningsvärt ansåg medlemmarna i mc-klubben. Kommunikationsproblem tror polisen.

Polisens beslut

– Målsägande som gjorde anmälan ska ha sagt att man inte behövde åka ut till platsen. Men min personliga åsikt är att det aldrig är en målsägande som ska göra den bedömningen, det är polisen som ska fatta det beslutet, och på något sätt har det inte skett, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Polismyndigheten i Gävleborgs län.

Upprörda medlemmar i mc-klubben som Arbetarbladet pratade med under tisdagen menade att den misstänkta mordbranden kanske hade kunnat förhindras om polisen hade åkt ut när den första anmälan gjordes. Nu säger också polisen att det kan finnas ett samband mellan de två händelserna.

– Det är inte alls omöjligt att det är så. Men det är inget vi vet säkert än, säger Börje Hjelm, förundersökningsledare.

Teknisk undersökning

Under torsdagen kommer förhör hållas med potentiella vittnen till den misstänkta mordbranden. Då hoppas man att fler uppgifter ska komma fram som kan ge polisen en fingervisning om eventuella misstänkta. Även en till teknisk undersökning kommer att ske på platsen.

Men om mc-klubben kommer att kunna erbjudas en annan lokal är fortfarande osäkert. Klubben hyrde huset av Hofors kommun för en krona per år. Att bygga upp det på nytt är inget som ännu har diskuterats.

Mer läsning

Annons