Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt säkerhetskontroll vid rättegång

Klockan nio idag startar rättegången mot de tre unga Hoforsbor som misstänks för mordet på läraren Tommy Johansson.

Annons

Rättegången vid Gävle tingsrätt pågår i fyra dagar och man har beslutat om skärpt säkerhetskontroll.

Den här mordutredningen har gått förhållandevis fort. Huvudförhandlingen startar under måndagen, bara två och en halv månad efter att läraren hittades död i sin lägenhet i Hofors 3 april. Redan tidigt riktades misstankarna mot två unga Hoforsbor som setts tillsammans med sin före detta lärare ute på krogen kvällen innan. De häktades. Först efter någon vecka dök en tredje misstänkt upp. Även han häktades.

”Bra, bra nu dog han”

Den huvudmisstänkte 20-åringen är åtalad för mord, den 20-åriga flickvännen misstänks för mord alternativt medhjälp till mord och den tredje 20-åringen är åtalad för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling.

Enligt åtalet, som kom i tisdags, har Tommy Johansson dödats med besinningslöst våld. Ungdomarna gick hem till läraren på natten och slog och sparkade ihjäl honom. Ett av bevisen är ljud från en inspelning med mobiltelefon som åklagaren kommer att spela upp i rätten. Där hörs ungdomarna prata med varandra under den pågående misshandeln. Den huvudmisstänkte hoppar Tommy Johanson på huvudet och avslutar med ”Bra, bra nu dog han”.

Motivet till misshandeln är dock fortfarande inte helt klarlagt. Den 20-åriga kvinnan säger att läraren hade tafsat på henne under kvällen och det varför att ge igen som de tre gick hem till hans bostad. Men det tror inte polis och åklagare på. Trots att många vittnen hörts har ingen sett något sådant hända under kvällen. Flera vittnen kommer att höras under rättegången.

Förhör med dottern

Första dagen ägnas åt åklagarens sakframställning. De tre åtalade redogör för sin inställning. De har erkänt misshandel och medhjälp till misshandel.

Ett känslomässigt jobbigt förhör sker senare i dag när Tommy Johanssons dotter kommer att höras. Det var hon som hittade sin pappa död på golvet. 20-åringen som har varit minst delaktig hörs som sista punkt för dagen.

På tisdag ska de andra två 20-åringarna höras. Dessutom blir det ett sakkunnigförhör med en överläkare som berättar vilka slutsatser man kan dra av skadorna. Dag tre ägnas åt flera vittnen och slutligen dag fyra håller åklagaren och försvararna sina slutpläderingar.

Mer läsning

Annons