Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftarbetare lär sig sköta om sin hälsa

Skiftarbetarkörkortet är en av de utbildningar som facket erbjuder arbetarna på Ovako när produktionen går på lågvarv.

Annons

– Vår målsättning är att alla som jobbar skift ska få gå den här utbildningen och det här är ett bra tillfälle, säger Magnus Andersson som är Metalls ordförande i rörverket.

Hälsan påverkas av att man jobbar skift, det visar inte minst fackförbundet IF Metalls statistik. De med tyngst skiftgång klarar i genomsnitt inte med att jobba längre än till 58 års ålder. Hjärt- och kärlsjukdomar är vanligaste orsaken till sjukskrivningar och förtidspensionering.

– Om man inte sköter sig från början får man svårt att klara sig i längden. Därför är det viktigt att man får lära sig hur kroppen påverkas vid skiftgång, säger Magnus Andersson.

Sedan några år tillbaka har facket och Ovako gemensamt kommit överens om att alla skiftarbetare på företaget ska få ett skiftarbetarkörkort. Nu när det inte är högtryck i produktionen hinner många gå utbildningen som hålls av företagshälsovården.

Den berör mat- och träningsvanor, sömn och konsumtion av alkohol. Kursmaterialet är utvecklat av kända forskare inom de olika områdena, men innehållet byggs upp utifrån medarbetarnas enskilda behov. Därför får alla börja med att fylla i en enkät om sina egna vanor och problem.

– Efter utbildningen är det meningen att företaget ska ha en godisskål med olika förbättringar av arbetsmiljön som kan underlätta skiftgången, säger Magnus Andersson.

Bland annat har det redan inretts ett ljusrum där de som jobbar på natten kan gå in för att lura kroppen att det är dag under arbetspasset.

Mer läsning

Annons