Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt är det allra sista alternativet

Skyddsjakt är det sista alternativet när en varg uppträder oskyggt inför människor. Först måste andra metoder ha prövats. Någon skyddsjakt är därför inte aktuell i Hofors och de vargangrepp som hittills skett är vad man kan förvänta sig vid en etablering av varg i Mellansverige, anser Naturvårdsverket.

Annons

I Hofors aktualiserades frågan om skyddsjakt redan i mars. Hälsinge officerares jaktklubb ansökte då om skyddsjakt på en varg, som sades tillhöra Korså- reviret.

Ansökan avslogs av Naturvårdsverket och avstyrktes av länsstyrelsen i Gävleborg och i Dalarna och av Viltskadecenter.

Motiveringen var att reviret är nyetablerat och att skrämselåtgärder ännu inte hade prövats.

Knallskott och gummikulor

Ola Larsson vid viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, pekar på att skrämselåtgärder är de som först kommer i fråga när en varg uppträder oskyggt inför människor.

Knallskott och gummikulor är metoder som brukar tillämpas.

– Det bästa man kan göra är att kontakta länsstyrelsen. Personalen tittar på orsaker till varför en varg uppehåller sig nära en bebyggelse och kan sedan vidta åtgärder, säger han.

Andra metoder som står till buds för att skrämma bort vargar ska ha prövats innan skyddsjakt beviljas.

Metallbjällror på halsbandet

En metod för att förhindra angrepp på jakthundar är pinglor. Den metallbjällra som fästs i hundens halsband kan avskräcka vargar. På så sätt kan angrepp på jakthundar som arbetar självständigt förebyggas.

– Om situationen i ett område förvärras är det bra om länsstyrelsen varit med på båten ända från början, säger Ola Larsson.

När Hälsinge officerares jaktklubb ansökte om skyddsjakt pekade man på att tre hundar hade angripits av varg under perioden 2005-2007. Vid två tillfällen hade tre får och två getter blivit utsatta för vargangrepp. Under 2007 skedde dock inget angrepp på tamdjur.

Skadorna allvarliga

I sitt beslut pekade Naturvårdsverket på att detta är skador man kan förvänta sig vid en vargetablering i Mellansverige och att det inte gick att identifiera en specifik varg som skadegörande.

Samtidigt poängterade man att skadorna var allvarliga för de människor som hade drabbats.

Att en varg rör sig inom tät-bebyggelse är inte märkligt, anser Ola Larsson.

– För rovdjur som rör sig i skogen blir vissa områden kanaler i landskapet, säger han.

I ett fall där en varg attackerade tamdjur och uppehöll sig nära bebyggelsen beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt i mars.

Skyddsjakten gällde en varg i Lindesbergs kommun i Örebro län. Den vargen uppvisade ett oskyggt beteende trots upprepade skrämselförsök. Vid länsstyrelsens undersökning framkom bland annat att boende i området lagt ut kattmat och älgkött till förvildade katter.

Mer läsning

Annons