Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylt utan tillstånd vilseleder besökare

En skylt som hälsar besökare välkomna till Hofors kommun på riksväg 68 saknar tillstånd. Länsstyrelsen som är tillståndsgivande myndighet har aldrig fått någon ansökan från kommunen.

Annons

Arbetarbladet uppmärksammade i förra veckan att en vägskylt på E 4 vid Axmar upplyser om en krog. En liknande skylt finns på riksväg 68 i Torsåker.

Den nuvarande skylten ersatte en skylt med seriefiguren Kronblom på och där besökarna hälsades välkomna till Torsåker. På den nuvarande skylten hälsas besökarna i stället välkomna till Hofors kommun och på den finns också två webbadresser angivna.

– När man ska ändra en skylt är man skyldig att söka tillstånd hos länsstyrelsen, men så vitt jag vet har Hofors kommun aldrig sökt tillstånd för den här skylten, säger Irene Lodell, trafikingenjör på Vägverket Gävleborg.

Behövs inte?

Länsstyrelsen har mycket riktigt inte fått någon ansökan från Hofors kommun. Från kommunens sida anser man att förändringen inte är särskilt stor och att man därför inte behöver söka ett nytt tillstånd. Länsstyrelsen har konstaterat att man inte går vidare med frågan utan meddelar att frågan måste polisanmälas för att den ska kunna utredas.

De webbadresser som finns angivna på skylten är Irene Lodell särskilt kritisk emot eftersom de stjäl uppmärksamhet från förare.

– Man sitter inte ute på nätet när man kör och skylten har alldeles för liten textstorlek, säger hon.

Vägverket är dock bara remissinstans åt länsstyrelsen, eftersom skylten sitter på andra sidan diket. Vägverket fattar beslut om skyltar som står direkt vid vägkanten.

Det faktum att skylten hälsar människor välkomna till Hofors kommun i Torsåker är också olämpligt, anser Irene Lodell.

– En kommun kan ha flera orter och det står inte välkommen till Sandviken i Storvik och Kungsgården. Vid kommungränsen kan man ha en skylt med namn och kommunvapen, säger hon.

Ger fel bild

En skylt med centralortens namn, det vill säga Hofors, ger alltså fel bild av var man befinner sig. Det har Torsåkerborna påtalat för kommunen vid ett flertal tillfällen. En liten skylt hälsar dock besökare välkomna till Torsåker. Den kom upp efter starka protester från Torsåkerborna.

– Skyltarna är vilseledande och Hofors kommun handskas med kommunnamnet på fel sätt. Riksväg 68 går genom Torsåker och inte genom Hofors, säger Margareta Skogsberg, som drivit frågan om skylten.

Mer läsning

Annons