Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sönderkörd Gästrikeled efter Enduro-SM

/

Den 13 juni hölls Enduro-SM i Hofors. Tävlingen innebar bland annat att man körde med motorcyklar längs Gästrikeleden ovanför Lisstjärn. Nu klagar vandrare på leriga och sönderkörda sträckor i Hoforsskogen och undrar vem som står till svars.

Annons

Ovako, som äger marken i Hofors där Gästrikeleden går, gav tillsammans med Hofors kommun tillstånd till att Enduro-SM kunde hållas längs leden i år. Tävlingen gick av stapeln lördagen den 13 juni och nu är delar av leden ovanför Lisstjärn rejält sönderkörda och leriga.

– Det är svårt att ta sig fram ordentligt. Det känns tråkigt och jag undrar över vem som ska se till att den blir fixad, säger en vandrare till Arbetarbladet.

Hofors kommun gav tillstånd till tävlingen i utbyte mot att Hofors motorcykelklubb, SMK Hofors, skulle återställa marken efteråt. Något som man nu tror blir svårt.

– När beslutet fattades var vi trygga med att klubben kunde återställa leden i bra skick igen. Men nu när vi ser resultatet så har vi för framtiden bestämt att vi måste bredda beslutsfattandet och låta fler intressenter komma till tals i frågan, säger Ulf Strömstedt, kommunchef Hofors.

Anders Persson, ordförande på SMK Hofors, ser inget problem i att leden påverkas.

– För mig känns det här som en piss i Mississippi. Det rör sig om cirka två kilometer av en 27 mil lång Gästrikeled, det är ingenting, säger Persson men poängterar att han är trött på att pekas ut som syndabock.

– Man vill gärna få det att låta som om det var kanonfint innan, men det är inte sanningen. Leden såg hemsk ut redan tidigare, menar Persson.

SMK Hofors räknar med att återställningsarbetet ska vara klart om några veckor.

– Vi är ute längs leden nu och jobbar. Självklart ska vi återställa så mycket som möjligt men naturligtvis kommer det synas att vi har åkt där, säger Anders Persson.

På kommunen är man noga med att arbetet kommer att kontrolleras ordentligt.

– Vi har absolut lärt oss en läxa och vi kommer följa upp det här, säger Ulf Strömstedt.

Mer läsning