Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”SparArne” får kritik för dålig butikshygien

/
  • Håller inte med. Arne ”SparArne” Evertsson driver två butiker. I dessa har Miljö- och hälsoskyddskontoret varit på fem inspektioner utan att deras anmärkningar åtgärdats. Men Arne håller inte med. ”Vi har lagt ner mycket tid och pengar”, säger han.

”SparArne” Evertsson får skarp kritik för bristande hygien, ordning och rutiner i sina båda butiker i Hofors. Miljö- och hälsoskyddskontoret har varit på minst fem inspektioner utan att problemen åtgärdats. Nu diskuterar nämnden hur man ska gå vidare i ärendet.

Annons

Det är både Rubinen sparköp och Sparköp på Faluvägen som vid upprepade tillfällen fått kritik vid kommunens livsmedelsinspektioner.

– Vi har inte tagit något beslut om åtgärder i dag, men livs- medelsanläggningarna i butikerna är för närvarande inte godkända. Det finns en del ytterligare att önska både vad gäller ordningen och renligheten och vi har diskuterat hur vi ska gå vidare i frågan, säger nämndordföranden, Sylvia Abrahamsson (S).

Vid senaste inspektionen som gjordes i slutet av oktober konstaterades bland annat att lokalerna är i behov av sanering och underhåll. Rutiner för utbildning och personlig hygien saknas också. Det finns heller inga rutiner för rengöring av lokalen i sin helhet och städutrymmen och städutrustning är smutsig. Enligt inspektionsrapporten förvaras även frysar och förpackningar längs med väggarna i lagret på ett sådant sätt att både städning och kontroll av skadedjur försvåras.

Temperaturer som uppmätts i kylar och frysar har dessutom varit för höga.

Får inget godkännande

Miljö och hälsoskyddskontoret har begärt skriftliga åtgärdsplaner, vilket också har kommit in, men de anses inte vara tillräckliga. Vid uppföljande kontroller har man heller inte sett att varken ordningen eller hygienen förbättrats.

Arne Evertsson som driver de båda butikerna håller inte med.

– Vi har lagt ner mycket tid och pengar och tagit hjälp av utomstående. Det egenkontrollprogram som vi har skickat in är på 40 sidor, men det godkänns ändå inte.

Inte meningsfullt

Han har därför begärt att få ett möte med inspektörerna där de går igenom bristerna och förklarar vad som är fel.

– Det skulle vara lösningen, men svaret har varit att de inte bedömer det som meningsfullt med ytterligare ett besök under 2009, säger Arne Evertsson.

Dessutom anser han att flera av de punkter som tas upp i inspektionsrapporten är åtgärdade.

– Jag har visat att frysboxarna står på hjul och bara är att rulla undan, det finns dessutom rutiner för hur ofta det ska göras för att städa bakom. De har fått kopior på utbildningsprogram och rutiner för personlig hygien. Temperaturen de mäter på kylvarorna tas på utsidan av förpackningarna och jag har påpekat att det måste vara själva varan som räknas.

Han känner sig mycket orättvist behandlad.

Ville utöka – fick avslag

– Vi har verkligen gjort allt vi kan för att leva upp till livsmedelslagstiftningen. Det är helt andra krav på Sparköp än på andra butiker i kommunen, jag tror ingen annan behöver utsättas för sådant här bemötande.

Tidigare i år har Arne Evertsson ansökt om att få utöka sin chark- och kallskänksavdelning, men fått avslag med anledning av bristande hygien och ordning. Beslutet är överklagat till länsstyrelsen.

– Det var många månader sedan, men jag har inte fått något svar än.

Mer läsning

Annons