Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stänger nattiset måste familjen flytta

/
  • Familjen tvingas flytta från Hofors om Rävlyan stänger ner sitt nattis.

Förskolan Rävlyan kan bli tvungna att stänga ner sitt Nattis om inte kommunen ger dem bidrag för sitt arbete på nätter och helger.
– För vår del innebär det att vi blir tvungna att flytta från kommunen, säger Mattias Södergren, pappa till Minja, två år.

Annons

Den enskilda förskolan Rävlyan har kommunens enda nattis. Verksamheten har hittills drivits utan bidrag från kommunen under fem års tid – men snart kan det vara slut med det.

Får inte förskolan finansiering för sitt arbete på obekväm arbetstid kommer de att stänga ner nattiset vecka 28.

– Stänger de måste vi antingen flytta eller gå ner i skift. Som det är nu lutar det mot att vi lämnar kommunen. Vi kan ju inte säga upp oss från jobbet, säger Mattias Södergren.

Både han och frun Thereze Södergren arbetar skift på Sandvik. Det innebär att när den ena arbetar natt och den andra på förmiddagen måste Minja sova på nattis. Paret har nu skrivit ett medborgarförslag för att förmå kommunen att ge förskolan den ersättning som behövs för att kunna ha verksamhet på nätter och helger.

– Det är jättekonstigt att man inte gör mer för att behålla folk här i kommunen. Jag har hört om andra som tackat nej till andra dagisplatser bara för att de måste ha nattis, säger Thereze Södergren.

Föräldrarna berättar att kommunen sagt att de ska ansöka om pengar för förskolans verksamhet på obekväm arbetstid under flera års tid.

– Men det händer ändå inget. Personalen är verkligen enastående som har arbetat gratis nätter och helger, säger Mattias Södergren.

Nu har paret bestämt sig för att sätta upp Minja på kö till förskola i Sandviken. Paret kommer också att ställa sig i bostadskö där. Vecka 29 ligger bara tio veckor bort.

– Vill kommunen att folk ska flytta från Hofors? Det är ganska många som jobbar skift i här i och med Ovako. Och det är knappast slutproducerat med barn i Hofors. Det går ju i vågor. Just nu kanske det inte är så många som behöver nattis – men helt plötsligt kan det var 15 barn som behöver det, säger Mattias Södergren.

Mattias Södergren skräder inte orden när han beskriver vad han känner inför hur kommunen behandlar familjer med behov av nattis.

– Hofors kommun, vänligast i Sverige? De verkar ju ha humor iallafall.

Mer läsning

Annons