Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starke "Stisse" är still going strong

/
  • Vid sidan av tunga lyft är raggarbilen Stefan
  • Så mycket vikter finns det inte hemma. Han tränar på ett gym i Storvik.
  • Pokalerna är många efter en lång karriär som Strong Man.

På lördagen gör Stefan "Stisse" Bergqvist från Hofors sitt elfte raka Strong Man-SM – det är han unik med. Ingen ännu aktiv har orkat lyfta Atlasstenar och öltunnor under så många år som Hofors starke man.
"Stisse" tänker inte så mycket, han bara kör – ett år i taget och fyra mjölkpaket om dagen.

Annons

Pokalerna är framställda på altanen när Arbetarbladet kommer på besök – och de är många, Stefan "Stisse" Bergqvists karriär som Strong Man är ovanligt lång. För tretton år sedan började han tävla och i elva raka år har han kvalat in till Strong Man-SM. Pokalerna är faktiskt lite för många.

– Sambon vill inte ha alla framme, så det ligger en hel drös nere i en pappkasse i källaren också, säger Stisse Bergqvist.

Det var en kompis som fick Stisse att börja med sporten.

– När jag fick upp Atlasstenen på flaket för första gången, det var då jag fastnade. Det var en sån jäkla känsla.

På lördag är det dags igen. Precis som förra året går Strong Man-SM av stapeln i vilda västern-nöjesparken High Chaparral i Gnosjö i Småland. Stisse ser framemot helgen.

– Det är jätteskoj. Förra året var det folk överallt, det kom 2 500 personer för att kolla. Det verkar ju bli kanonväder i helgen så jag hoppas på något liknande i år.

Han är mitt uppe i förberedelserna – som minst sagt kan klassas som speciella – nu handlar det inte om att träna på de tunga lyften längre, sista veckan innan tävling är det fokus på att sova ordentligt och bygga upp så mycket energi som möjligt.

"Så mycket energi som möjligt" innebär i Stisses fall 8 000 kalorier om dagen. Han har aldrig räknat på det själv men tror det dagliga intaget bör ligga där omkring.

På onsdagen när Arbetarbladet träffar honom har Stisse käkat ett rejält mål spaghetti carbonara till lunch, vid klockan 15 är det ris och kyckling inplanerat och vid 20-tiden är det dags för ett mål kött och potatis.

Det tar inte stopp där – mellan de riktiga måltiderna dricker han en drink bestående av 5 deciliter mjölk, 3-4 stycken råa ägg, 3 deciliter havregryn, 2 bananer och några skopor proteinpulver. Allting körs i mixern, tre gånger om dagen. Han kallar drinken för en kaloribomb – med all tänkbar rätt – då den innehåller 1 000 kalorier.

– Vaknar jag mitt i natten och behöver gå på toan så kan det hända att jag tar en till också. Ska du gå igenom det här kraftprovet på 4,5 timmar så lär du ha enormt med energi uppbyggt. Jag är sån att jag inte kan äta under tävling heller, vissa klarar det, men jag kan bara få i mig vätska, berättar han.

Stisse berättar också att det går åt fyra literpaket mellanmjölk om dagen och tar sig sedan en funderare.

– Jag köper mjölk för en bit över tusenlappen varje månad. Det har jag faktiskt aldrig tänkt på.

2005 var sista året för Sveriges största Strong Man-profil, Magnus Samuelsson, som efter karriären bland annat roat sig med att dansa i Let's dance och göra reklam i tv. Redan då var Stisse med och tävlade.

– Det är bara jag kvar som har tävlat mot Magnus Samuelsson. Det är coolt, det är klart att han var ens stora förebild. Men för mig blir det nog ingen dans efter karriären, jag kommer nog gå över till styrkelyft, skrattar Stisse.

Två av tio tävlande i Strong Man-SM är från Gästrikland. Martin Forsmark, en polis från Gävle, har vinstambitioner. Helgens mål för Stisse är att komma någonstans placeringarna 3-5.

– De flesta tippar mig sämre, så det är min motivation. Jag ska visa dom att gammal är äldst.

Mer läsning