Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsföretag äger radhuslängorna

/

Det är Stockholmsföretaget Högalid fastigheter som äger hyresradhusen i Bodås – alla utom en radhuslänga som står tom och förfallen. Nu är en annan stockholmare intresserad av att köpa och renovera de sista husen.

Annons

Det var en gång i tiden Sandvik som byggde radhusen som fortfarande utgör huvuddelen av Bodås bebyggelse.

Lägenheterna fungerade som tjänstebostäder för arbetarna i gruvan.

– När husen kom flyttade det hit mycket folk, vittnar bybon Margit Gustafsson.

För mer än tio år sedan köptes fastigheterna upp. I dag ägs majoriteten av bostäderna av Stockholmsföretaget Högalid fastigheter AB. Bolagets alla hus är nyrustade.

Av de 36 iordninggjorda lägenheterna är så gott som alla utom två uthyrda. Det finns tvåor, treor och fyror, varav de större lägenheterna är de mest populära.

En sista länga har länge varit i dåligt skick, men nu ska inte heller den stå och förfalla. Ytterligare en stockholmare har visat sitt intresse att köpa de sista fastigheterna och affären är nu på väg att gå i lås.

Haft dåligt rykte

Byborna, varav flertalet är bosatta i hyreslägenheter, beskriver Bodås som lugnt och tryggt. Men det har inte alltid varit så harmoniskt som det är i dag. Bodås har haft rykte om sig att vara ett tillhåll för bus och kriminalitet.

– Det var bråkigt ett tag, det var några hyresgäster som var stökiga och hela Bodås fick då dåligt rykte. Nu är de avhysta och det är jättelugnt här, säger Aina Gustafsson som precis har flyttat in i ett av radhusen efter att ha lämnat skolans gamla tjänstebostad där hon bott i närmare 40 år.

Mer läsning

Annons