Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för medhavd alkohol på Hoforsrocken

/
  • Nu är det stopp för medhavd öl på Hoforsrocken. Tidigare har det varit tillåtet mellan klockan 14-18. Arrangören har valt att lyssna på polisen.

I år får du snällt lämna påsen med öl hemma om du ska gå på Hoforsrocken.
Arrangören Folket hus i Hofors har bestämt sig för att gå på polisens linje.
– Vi har aldrig brutit mot alkohollagen, men polisen har inte gillat det, förklarar Ulla Sahlström, Folkets hus chef.

Annons

Sedan en vecka tillbaka pågår en livlig diskussion på Hoforsrockens Facebook-grupp. Detta sedan beskedet las ut där att medhavd alkohol inte kommer att tillåtas under årets upplaga av festivalen.

Vissa förstår beslutet men många Facebook-användare är kritiska: "Då dog hela grejen med att hänga där hela dagen.", skriver en, medan en annan facebook-användare skriver "Tycker synd om alla mindre band som ska spela för det kommer då "bara" vara folk där till headliners.".

Det är inte vanligt att tillåta medhavd alkohol på en festival. Nu har alltså huvudarrangören Folkets hus bestämt sig för att göra likadant som de flesta andra festivaler.

– Det har varit en tradition, att fram till klockan 18 kunna ta med sig en öl eller en flaska vin och ha picknick i gräset när banden spelar. Det har varit lagligt, vi har inte brutit mot alkohollagen eller ordningslagen, berättar Ulla Sahlström, chef på Folkets hus i Hofors.

– Men från polisens håll har man aldrig gillat det, och i år satte vi oss ner och funderade "Hur ska vi göra egentligen?" och vi bestämde oss för att sätta ner foten, fortsätter hon.

Öl, vin och cider kommer fortsatt att säljas på området i två olika barer. Besökare kommer att kunna vandra fritt med ölen på festivalområdet.

Hur ser du på kritiken som beslutet får?

– Vissa rasar, det är klart. Jag hoppas att folk som besöker Hoforsrocken har som mål att lyssna på musiken och inte bara att dricka alkohol. Det är inte så dramatiskt beslut egentligen, vi kommer att sälja alkoholhaltig dryck. Det är inte att det är okej att ta med sig öl som vi vill bli kända för, utan snarare att vi är Sveriges enda jämställda rockfestival.

Polisen tycker beslutet är klokt.

– Rent generellt ser vi positivt på ett sådant beslut, vissa kan inte hantera den friheten och det kan orsaka problem. Kommunen ikläder sig ett ansvar när de arrangerar en allmän sammankomst, säger John Köhler hos Gävleborgspolisen.

Hoforsrocken går av stapeln lördag 25 juli.

Mer läsning

Annons