Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro i Hofors

/
  • Djupdykning. Arbetsmarknadens djupdykning kunde varken Arbetsförmedlingen eller Hofors kommun förutse. Relativt sett är arbetslösheten i Hofors dock lägre än i de flesta kommuner i Gävleborgs län.

Ovakos varsel skapar oro

i Hofors. Och för många kan det bli nödvändigt att byta yrke. Men lågkonjunkturen öppnar samtidigt dörrar.


– För unga som vill fortsätta arbeta inom industrin är kompetenshöjning en väg fram, säger Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen.

Annons

Både Hofors kommun och Arbetsförmedlingen är omskakade. Ingen hade kunnat förutse att arbetsmarknaden i västra Gästrikland skulle djupdyka på så kort tid som en vecka.

Charlotte Humling befarar att arbetslösheten kommer stiga till rekordhöga 13 procent i Gävleborgs län.

– Den gör det om alla de som varslats om uppsägning den senaste tiden skriver in sig hos Arbetsförmedlingen, säger hon.

I oktober låg arbetslösheten på 5,8 procent i länet om man räknar in de personer som ingår i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. I Hofors kommun låg motsvarande siffra på 4,8 procent och i riket låg den på 4,0.

I dagsläget finns inga bra svar på hur Hofors kommun och Arbetsförmedlingen ska bemöta den senaste veckans varsel.

Utbildning är en väg ut ur lågkonjunkturen.

– Frågan är om man behöver en ny utbildning eller om man ska byta yrke. Det går inte att ge några generella svar eftersom varje person har individuella önskemål, säger Charlotte Humling och tillägger.

– För de ungdomar som sägs upp och som kan tänka sig att fortsätta arbeta inom industrin är utbildning det bästa sättet att hålla sig kvar, säger hon.

Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Kenneth Axling, s, är inne på samma spår.

– Vi ska se över hur kommuninvånare ska kunna utbilda sig på orten. Det handlar bland annat om yrkesutbildning, men även om studier på komvux. Kanske läser man in teoretisk kunskap inom sitt yrkesområde eller så skaffar man sig behörighet för högskolestudier, säger han.

Nils Lindqvist, näringslivschef vid Hofors kommun, menar att lågkonjunkturen kan få människor att satsa på ett eget företag.

– Det kan då göra något de drömt om i flera år, säger han.

I övrigt ska kommunen fortsätta verka för att kommunens mindre industriföretag ska hitta nya marknader än de som finns i västra Gästrikland, säger Nils Lindqvist.

När Ovako sjösatte sitt rationaliseringsprogram 2005 vände sig många uppsagda till Sandvik, där hjulen snurrade för fullt. Den möjligheten finns inte i dag. Men industriföretagen i västra Gästrikland kommer att finnas kvar, menar Humling.

– Det är viktigt att sörja för den kompetens som behövs inom industrin och det gäller att väcka intresse för tekniska yrken, säger hon.

Mer läsning

Annons