Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storflytt förlänger handläggning av bygglov

/
  • Snart flyttar hela nya samhällsbyggnadsförvaltningen från stadshuset i Sandviken till tillfälliga lokaler i Sandbacka Park. Samtidigt bildas den nya stornämnden för västra Gästrikland där Maria Wikström är förvaltningschef.

Nytt ärendesystem, flytt till Sandbacka Park och helt ny nämnd och förvaltning. Det är stora förändringar på gång inom samhällsbyggnad som snart får en gemensam organisation för hela Västra Gästrikland.
– Vi tvingas dessvärre till ett kortare driftsstopp vilket påverkar handläggningstiderna på kortare sikt, säger förvaltningschefen Maria Wikström.

Annons

Nu är det inte långt kvar tills Hofors, Ockelbos och Sandvikens nya, gemensamma samhällsbyggnadsnämnd är på plats. 1 april tar den nya organisationen vid.

Redan nu är flyttkarusellen i gång. På andra våningen i Sandvikens stadshus har många flyttkartonger packats och fler blir det.

LÄS OCKSÅ: Nya chefen Maria Wikström nyanställer för att få ordning på samhällsbyggnad i Sandviken

Den nya nämnden kommer ha en lika stor politisk styrning som tidigare, med elva ledamöter, fem från Sandviken, tre från Hofors och tre från Ockelbo. Men antalet tjänstemän på förvaltningen mer än fördubblas.

Från de 40-tal personer som arbetar på samhällsbyggnadsnämnden i Sandviken i dag blir det nu drygt 70 arbetsplatser i den gemensamma organisationen.

Det är en utökning av resurser även sett till alla tre gamla förvaltningar sammantaget.

– Allt ska i princip blåsas ut, där vi sitter 40 i dag ska över 70 personer in. Det blir en verklig utmaning. Men det kommer nog bli bra och det tror jag de flesta tycker. Hela ventilationen ska ju bytas ut också, säger Matti Lappi, tillförordnad plan- och byggchef när han visar runt i flyttkaoset.

Under ombyggnationen av stadshuset som planeras ta 1,5 till 2 år kommer den nya samhällsbyggnadsförvaltningen husera på Sandbacka Park. Det är där verksamheten ska startas upp om några veckor.

– Tyvärr har vi blivit tvungna att dela på oss på två våningsplan, det innebär att min enhet måste splittras, men det är ju bara rent fysiskt. Det är inte optimalt, men jag ser inte att det kommer innebära särskilt stora svårigheter, säger Matti Lappi.

LÄS OCKSÅ: Efter kaoset på samhällsbyggnad - chefen utköpt för över en miljon

Förutom den fysiska flytten från stadshuset i Sandviken och kommunhusen i Ockelbo och Hofors tillkommer även införandet av ett helt nytt ärendehanteringssystem.

Redan nu är de gamla dataprogrammen på väg att släckas ner och alla ärenden kommer att hanteras manuellt tills dess att de nya systemen är i drift.

– Sammantaget det här innebär ju allt ihop att handläggningstiderna kommer bli längre framöver och sviter av det här kommer vi se långt framöver. Vi har försökt stärka upp med pensionärer som går på timme så att det inte ska så otroligt stora effekter, men det är klart att det ändå kommer märkas av, säger Matti Lappi och fortsätter.

– Vinsten blir på sikt att vi blir mindre sårbara och vi har större chans att behålla kompetens. Det kommer vara värt det.

Förvaltningschefen Maria Wikström är också övertygade om att det på sikt är en positiv förändring.

– Vi får storkommunens fördelar med minskad sårbarhet, ökad flexibilitet, högre kvalitet och bättre effektivitet och rättsäkerhet. Målsättningen är att fusionen ska ge bättre service och kortare handläggningstider för företag och invånare.

De får medhåll av politikern Sören Bergqvist (V), i dag ordförande för bygg- och miljönämnden i Hofors och snart vice ordförande i nya samhällsbyggnadsnämnden för västra Gästrikland.

– Jag tror det blir bra. Åtminstone blir det säkrare. I dag är man rädd så fort man hör en nysning för man vet att ärenden blir fördröjda om någon är sjuk, men nu kommer vi att ha 72 tjänstemän.

LÄS OCKSÅ: Samhällsbyggnad i Sandviken har lagt över två miljoner på chefskonsulter

Mer läsning

Annons