Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare vid Malmjärn kan tvingas till VA-nät

Den VA-anslutning som kommunen vill erbjuda sommarstugeägare vid Malmjärn ifrågasätts nu av tomtägare.
Säger en majoritet av ägarna ja till en anslutning tvingas de övriga ägarna till en anslutning.

Annons

Kommunledningen vill att 70 sommarstugeägare vid Malmjärn ska kunna ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Ett färdigt förslag ligger på kommunstyrelsens bord och klubbas av allt att döma igenom på torsdag.

Men bland tomtägarna går åsikterna om en anslutning isär. Vissa ägare är inte intresserade av det, andra ställer sig positiva till en anslutning och planerar att bosätta sig permanent vid Malmjärn.

– Jag känner till flera ägare som inte vill ansluta sig till ledningsnätet. Några är äldre och planerar inte att bosätta sig här. Vissa hus är väldigt enkla och lämpar sig inte för permanentboende, säger en tomtägare som vill vara anonym.

Extra skyddsvärd

Tomtägarna vid Malmjärn kan dock bli tvingade att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. För att det ska bli möjligt måste dock en majoritet av tomtägarna säga ja till en anslutning.

Ett tvång kan ändå komma i fråga om länsstyrelsen anser att Malmjärn är särskilt värd att skydda och de redan befintliga avloppstankarna förorenar vattnet i sjön. Befintliga avloppstankar måste då tas ur bruk och får grävas upp.

Har inte bestämt sig

Enligt det förslag som kommunstyrelsen fattar beslut om på torsdag ska den ordinarie anläggningstaxan höjas till 60 000 kronor och 35 av de 70 sommarstugeägarna får betala en särskild VA-avgift på 80 000 kronor.

Per Olof Englund äger en sommarstuga i Malmjärn och har inte bestämt sig för om han ska ansluta sig till nätet. Hans två hus på tomten i Fors utanför Torsåker har kommunen dock inte velat ansluta till VA-nätet.

– Kommunen har sagt att jag bor för långt bort. Jag har kämpat för en kommunal VA-anslutning sedan 1993. De har tydligen satt en gräns ovanför min tomt, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangart, s, uppger att Malmjärn är känslig.

Vissa ägare har grävt ned egna slutna avloppstankar. Men så småningom når avloppsvattnet ändå ut till sjön och att ta vatten från Malmjärn är inget alternativ.

– Vi behöver vidta försiktighetsåtgärder och det bästa sättet att skydda sjön är att ha kommunalt avlopp, säger hon.

Kommunen vill samtidigt ge tomtägare vid Malmjärn möjlighet att bosätta sig permanent på orten. En sådan politik kan samtidigt bana väg för ökad inflyttning.

– Till skillnad mot andra kommuner så motsätter vi oss inte att människor bosätter sig i sina sommarstugor, säger Marie-Louise Dangart.

På söndag håller Malmjärns stug- och vägförening årsmöte. Frågan om en anslutning till VA-nätet väntas då bli en av frågorna som medlemmarna vill diskutera.

Mer läsning

Annons