Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternas tomma stol fylls

Sverigedemokraterna i Hofors vann överklagan mot länsstyrelsen. Nu ska partiets röster räknas om och stor chans finns att den tomma platsen i kommunfullmäktige tillsätts samt att partiet får ersättare.

Annons

Sverigedemokraterna överklagade 2010 års val i Hofors till länsstyrelsen. Anledningen var en eftersläpning hos folkbokföringen som gjorde att länsstyrelsen aldrig fick till sin kännedom att partiets politiker Lisen Lindström hade flyttat från Gävle till Hofors. Det gjorde att hon inte kunde bli invald som kandidat för partiet i Hofors, trots att hon hade rätt till det.

Vid räkningen av partiets röster fanns även ett stort antal valsedlar med ditskrivna namn på andra kandidater i partiet som heller inte blev registrerade på rätt sätt. Detta innebar att kandidater som skulle ha blivit ersättare för partiet i kommunfullmäktige aldrig registrerades.

Sverigedemokraterna överklagade därför valet och fick rätt hos Valprövningsnämnden. Nu ska partiets samtliga röster räknas om onsdag 2 mars och redan på torsdagen kommer resultatet vara klart.

– Det blev helt enkelt en teknisk miss när rösträkningen gjordes och det är ovanligt att en rösträkning görs om, säger Daniel Ström, chefsjurist vid länsstyrelsen.

Beslutet innebär att Sverigedemokraternas tomma stol i fullmäktige nu kommer att besättas samt att partiet också kan få ersättarplatser.

Sedan två av partiets kandidater lagom till det första kommunfullmäktigemötet hoppade av har partiet helt saknat en kandidat till sitt andra mandat.

Mer läsning

Annons