Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tanja tar striden för Nattis i Hofors

/
  • UTSLÄNGD FRÅN BARNOMSORGEN. Tanja Jäderström är en av de tiotal föräldrar i Hofors som har barn på förskoleavdelningen Månen som stänger i augusti. Nu står hon utan barnomsorg och vet inte hur hon ska kunna fortsätta på sitt jobb inom kommunens LSS-omsorg. Hon är en av de föräldrar som nu anmäler Hofors kommun till skolinspektionen.

Tanja Jäderström och andra Hoforsföräldrar som behöver barnomsorg på obekväma tider fortsätter kampen om en kvälls-, helg- och nattöppen förskola.

Nu anmäler de kommunens beslut att stänga Nattis till Skolinspektionen.

Annons

Kommunen planerar att stänga Nattis i Hofors 10 augusti. Att lägga ned förskoleavdelningen Månen som har öppet kvällar, helger och nätter sparar 1 miljon kronor. Men det innebär samtidigt att 15 barn med föräldrar som arbetar skift inte längre får någon omsorg på obekväma arbetstider.

– Jag är ensamstående och jobbar 24-timmarsskift inom LSS-omsorgen. Jag ställde frågan till kommunalrådet, men hon hade inget svar på hur vi föräldrar ska klara oss nu. Jag har inte råd att säga upp mig, säger Tanja Jäderström som är en av de drabbade mam- morna.

Redan innan kommunfullmäktige fattade sitt beslut i juni gick föräldrarna ihop för att protestera, men de tycker att de fått dåligt gehör för sina åsikter.

– Det blev aldrig någon öppen politisk diskussion om det här, beslutet har tagits i stängda rum. Jag tycker det är dumt att göra som de gör, de tänker väldigt kortsiktigt, säger Tanja Jäderström.

De berörda föräldrarna ser inte att de har råd att ge upp kampen. Därför går de nu samman i en anmälan till Skolinspektionen. De pekar på Skollagen som säger att en kommun är skyldig att ha barnomsorg i den omfattning som det behövs med hänsyn tagen till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier.

Frågan har varit på agendan även i Älvkarleby kommun och på många andra orter i landet har föräldrar drivit liknande ärenden till domstol. Flera av fallen har tillslut hamnat i Regeringsrätten som dock har tolkat lagen till kommunernas fördel.

”Kommunerna bör förlägga sin verksamhet till tider som passar de flesta förvärvsarbetande föräldrar”, skriver domstolen och fastslår därmed att det inte finns någon skyldighet att anpassa verksamheten efter enskilda föräldrars önskemål.

– Men Hofors är en skiftstad och därför är det viktigt att det finns barnomsorg annat än dagtid här. Det är 15 barn som har behovet i dag och det kommer säkert att bli ännu fler när det vänder för Ovako, försvarar Tanja Jäderström.

Att behovet finns bekräftas också av förskoleläraren Marianne Olofsson.

– Jag hade förstått om det inte fanns några barn, men det gör det nu. Det är till stor del kommunens egna anställda som drabbas. Jag tycker att det är hemskt att så många ska stå utan barnomsorg. Dessutom har jag hört att det är fler som har sökt Nattis, men att de fått nej eftersom det ska stänga, säger hon.

Marianne Olofsson och en annan förskolepersonal har ansökt om att ta över i egen regi, men kommunen har gett dem avslag.

– Vi hade tänkt ha öppet bara när det finns behov, så skulle kommunen själv kunna göra också. Det verkar som att kommunpolitikerna tycker att föräldrarna ska lösa det här genom att använda släkt och vänner, men det är inte alla som kan det, säger hon.

Mer läsning

Annons